EKI: Eesti majanduse olukord on hea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leev Kuum
Leev Kuum Foto: Peeter Langovits

Eesti konjunktuuriinstituudi hinnangul on Eesti majanduse olukord soodne ning majanduskliimat hinnati 9 palli süsteemis 6,6 punktiga.
 

Aeega otsustas instituut tänavuse kasvuprognoosi kärpimata jätta, erinevalt näitkeks rahandusministeeriumist, kes eile avaldatud prognoosis kasvuumbeid pea poole võrra pügas. Nagu ka eelmise aasta lõpus, ennustab instituut Eestile selleks aastaks 2,9-protsendilist kasvu, rahandusministeerium prognoosib tänavuseks kasvuks 1,7 protsenti.

Eesti konjunktuuriinstituudi ekspertide paneeli märtsikuistest hinnangutest nähtub, et Eesti majanduse üldine olukord püsib soodne, majanduskliimat hinnati 9 palli süsteemis 6,6 punktiga.

Konjunktuuriinstituudi vanemteaduri Leev Kuuma kinnitusel võib kasv tänavu jääda laias laastus 0 ja 4 protsendi vahele ning väga suuri sisulisi erimeelsusi neil rahandusministeeriumiga ei ole.

«Kõik on võimalik. Kui eksport läheb paremini, kui vahepeal kartsime, siis ei saa midagi ütelda. Lähimad paar kuud on väga olulised,» märkis Kuum.

Nimel on rahandusministeeriumi prognoosis arvestatud, et nõudlus Eestis toodetu järele ei kasva enam endise hooga, kuna ekspordipartnerite kasvuväljavaated on nigelad.

Samas on eesti suurima ekspordipartneri Rootsi juurest kuulda ka juba optimistlikumaid noote. Euroopa Komisjoni 29. märtsil avaldatud andmetel kasvas Rootsi majandususaldus kuuga 6,6 punkti. Eriti tuntav paranemine toimus Rootsi tööstus-, teenindus- ja kaubandussektoris. Soomes hakkasid helgemad tuuled puhuma juba varem.

Kuuma kinnitusel kasvab suure tõenäosusega nende riikide hulk, kes vaatavad oma võimalused üle, kuna eelmise aasta teises pooles olid hinnangud liiga pessimistlikud ja kardeti kõige hullemat, mis siisku tulemata jäi. 

Hetkel on ainult Eesti, Läti, Rootsi ja Saksamaa majandususaldusindeks üle ajaloolise keskmise.

Kui eksporid kasv on veel mõnevõrra küsitav, siis sisetarbimine kasvab kindlasti. Nimelt kasvab instituudi hinnangul keskmine palk sel aastal 860 euroni, samuti kasvab prognoosi kohaselt tööhõive.

Eratarbimise olukorda hindasid ka eksperdid märtsis enam kui rahuldavaks ning kriisijärgse perioodi kõrgeima hindega 6,2 punkti 9 palli süsteemis. Investeeringute olukorda hindasid eksperdid märtsis 5,4 punktiga võrreldes detsembri 4,6 punktiga
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles