Songisepale pistist andnud firmad ei saa süüdimõistmise korral riigihangetel osaleda

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusfoor.
Valgusfoor. Foto: Liis Treimann

Kui prokuratuur otsustab täna korduvas pistise võtmises süüdi mõistetud Mati Songisepale pistist andnud firmadele Signaal ning K-Projekt süüdistuse esitada ning kohus nad ka süüdi mõistab, ei saa viimase kohtuotsuse jõustumise korral enam riigihangetel osaleda.

Nimelt ütleb riigihangete seadus, et hankelt võib kõrvaldada isiku, keda on või kelle seaduslikku esindajat on kriminaal- või väärteomenetluses karistatud ametialaste või rahapesualaste või maksualaste süütegude toimepanemise eest.

Termin «ametialased süüteod» hõlmab kõiki karistusseadustiku 17. peatükis esitatud koosseisusid, sh nii pistise võtmist, vahendamist kui ka andmist.

Kui jõustunud kohtuotsus on tehtud pistise andmise, võtmise või vahendamise karistusseadustiku koosseisude alusel, siis hankija peab sellise pakkuja hankemenetlusest kõrvaldama.

Prokuratuur kavatseb firmad ning kummastki ühe juhatuse liikme üldmenetluses kohtu ette saata.

Harju maakohus mõistis täna Tallinna endise kõrge linnaametniku Mati Songisepa (71) süüdi selles, et ta võttis enam kui 2,25 miljonit krooni ehk üle 144 000 euro pistist ning karistas teda tingimisi vangistusega.

Kohus karistas Songiseppa kokkuleppemenetluses kolmeaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga ning mõistis talt riigituludesse välja sundraha 435 eurot. Kohtuotsusega mõisteti konfiskeerimise asendamise korras riigile osaliselt välja ka süüteoga saadud vara summas 10 412,26 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles