Pank kaalub värvipatareide paigaldamist sularahaautomaatidesse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki Virtsu sularahaautomaat.
Swedbanki Virtsu sularahaautomaat. Foto: Liis Treimann/Postimees

Swedbank kaalub, kas varustada Eesti sularahaautomaadid värvipatareidega, mis ründe korral seal oleva raha ära märgistaks ja selle nii kasutuskõlbmatuks muudaks.

«Tindikaitse meetodit oleme me analüüsinud ja lõplikku otsust selle kasutamise/mittekasutamise kohta Eestis veel ei ole,» ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

Pressiesindaja sõnul on nad sularahaautomaatide puhul panustanud erinevatele turvalisust tagavatele lahendustele, mis tagavad automaatidele füüsilise kaitse. Lisaks valvavad masinaid kaamerad ning häire tekkides sõidab kohale turvapatrull ning politsei. «Lähemalt kahjuks erinevatest turvaelementidest ja lahendustest rääkida ei saa,» lisas Siilivask.

Panga sõnul ei saa nad öelda, kui palju nende automaate on viimasel kümnel aastal rünnatud, kuna ei pea eraldi statistikat rünnakute kohta. «Rünnakuid masinate vastu juhtub aegajalt ikka, suuremad neist oleme alati avalikustanud. Iga valgustuskasti või klaviatuuri lõhkumist ehk siis vandaalitsemist pole meie hinnangul siiski vaja avalikustada,» tõdes Siilivask.

Ta lisas, et tihti saab pank pisematest vandalismiaktidest teada just klientidelt ning siis reageeritakse neile kohe, saates välja vastavalt vajadusele kas parandus- või koristustiimi.

Swedbankil on Eestis 413 sularaha väljastavat ja 62 sularaha vastu võtvat automaati.

Nii SEB pank kui ka Nordea ja Sampo ühiseid pangaautomaate opereeriv ettevõte First Data kinnitasid, et kasutavad erinevaid kõrgtehnoloogilisi kaitsemeetmeid, kuid turvalisuse kaalutlustel pole üksikasju võimalik avaldada.

Swedbanki Läti haru otsustas tänavu kõik oma sularahaautomaadid varustada  mittepestava ja -kuluva värvi kassetiga, mis rünnaku korral märgistaks rahatähed ja muudaks need nii kasutamiskõlbmatuks. «Sellisel juhul kaob ära igasugune mõte Swedbanki automaate röövida või lõhkuda,» kinnitas Ģirts Bērziņši Läti Swedbankist kohalikule meediale. Lätis on Swedbankil 315 sularaha väljastavat ja 79 raha vastu võtvat automaati.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles