RM: Eesti majanduskasv lähiaastatel 3,5 protsenti ei ületa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: laura kangur

Rahandusministeeriumi teatel on sellel aastal seoses nõrgenenud ekspordivõimalustega oodata 1,7 protsendilist majanduskasvu, kuid tänu tugevnevale sisenõudlusele järgmisel aastal kiireneb see kolme protsendini ning püsib aastatel 2014-2016 3,5 protsendi juures.

«Pikka aega kestnud süngete meeleolude taustal ei ole 1,7-protsendiline kasv halb uudis ning annab tunnistust sellest, et Euroopa reformid ja säästumeetmed on olukorda stabiliseerinud,» märkis rahandusminister Jürgen Ligi. Varasemates prognoosides nähti Eestile selleks aastaks ette 3 protsendi suurust majanduskasvu.

Majanduskasvu prognoosi vähendamine on seotud eelkõige Eesti ekspordipartnerite kasvuootustega, mis on võrreldes eelmise prognoosiga langenud. Euroalale ennustatakse selleks aastaks väikest langust ning Euroopa Liidule tervikuna majanduse püsimist samal tasemel.

Välisnõudluse vähenemist tasakaalustab alates eelmise aasta teisest poolest jõuliselt kasvanud sisenõudlus.

«Kui väliskeskkond on tugev pidur, siis sisetarbimine ja investeeringud on mootor, majandusareng on muutnud laiapõhjalisemaks, kuigi tagasihoidlikuks,» rääkisLigi.

Viimasel paaril aastal on inimeste tarbimisjulgus kasvanud ning kui lähiajal väliskeskkonnast uusi tagasilööke ei tule, võib oodata säästmise kerget langust ja tarbimise kasvu. 2012. aastal on prognoosi kohaselt oodata eratarbimise kasvu 2,2 protsenti, mis ületab inimeste reaalsissetulekute kasvu.

Järgmisel aastal peaks sissetulekute kasv kiirenema ning seega peaks ka tarbimine kasvama 2,8 protsenti.

Sellel aastal võib oodata ka kodumaiste investeeringute märkimisväärse kasvu jätkumist, mida toetab erasektori kõrval olulisel määral valitsussektori investeeringud Euroopa Liidu struktuurivahenditest ja CO2 kvoodimüügist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles