OECD: 2050. aastaks kasvab veenõudlus 55 protsenti

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2050. aastaks on OECD hinnangul globaalne nõudlus vee järele kasvanud 55 protsendi võrra.
2050. aastaks on OECD hinnangul globaalne nõudlus vee järele kasvanud 55 protsendi võrra. Foto: Corbis / Scanpix

Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) keskkonnaministrid arutasid Pariisis keskkonnavaldkonna tulevikku ja võimalusi, kuidas kasvatada majandust ja parandada inimeste elujärge ilma loodusvarasid ülekulutamata.

OECD nimetab kõige olulisemateks valdkondadeks energeetikat, transporti ja põllumajandust. Need valdkonnad vajavad organisatsiooni hinnagul kiiret tegutsemist, et vältida majanduse kasvuga kaasnevat saastamise kasvamist.

OECD poolt ettevalmistatud analüüs näitab, et kui tänaseid poliitikaid ei muudeta, on 2050. aastaks iga kümnes looma- või taimeliik väljasuremisohus. Loodusliku mitmekesisuse vähenemine mõjutab ühtlasi väga otseselt inimeste heaolu, eriti maapiirkondades. 50 protsendi rohkem kasvuhoonegaase toob kaasa kliimamuutuste kiirenemise ja kliimapõgenike arvu kasvu. 

2050. aastaks on kasvava rahvaarvuga maailmas suurenenud praegusel kursil jätkamise korral energiatarbimine 80 protsenti, 85 protsenti sellest toodetaks taastumatutest allikatest. Samuti prognoosib OECD, et globaalne nõudlus vee järele kasvab 55 protsenti, samas kui pea pool maailma elanikest elab veevaesetes piirkondades. Õhusaastest saab selleks ajaks suurim keskkonnast tulenev enneaegsete surmade põhjustaja 3,6 miljoni surmaga aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles