LHV: nõrka eksporti tasakaalustab julgem tarbimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplus
Kauplus Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Kahekohalised jaemüügi kasvunumbrid lisavad LHV sõnul kindlust, et selle aasta nõrka eksporti tasakaalustab julgem kodumaine tarbimine.

Veebruari jaemüügi number oli sarnaselt jaanuarikuisele numbrile tugev. Veebruaris kasvas jaemüük aastatagusega võrreldes 16, veebruaris 12 protsenti.

«Võib öelda, et aasta alguses on tarbimine näidanud häid kasvunumbreid, seda hoolimata võlakriisi poolt kõigutatud tarbijakindlustunde alanemisest ja jätkuvalt nõrgast laenunõudlusest,» kommenteeris LHV analüütik Nils Vaikla, kelle kinnitusel annab jaemüügi kasv tunnistust, et tarbimine tasakaalustab tänavu ekspordi kasinat kasvu.

Kindlaid jaemüügile tõuke andnud tegureid on Vaikla kinnitusel aga keeruline välja tuua. Mõnede kaubagruppide nagu näiteks jalatsite ja rõivaste jaemüüki toetab eelmise aasta madal võrdlusbaas, kuid on näha ka, et julgemalt on hakatud taas tarbima.

Lisaks on jaemüügi kosumist soodustanud inflatsiooni ületav keskmise palga kasv ja ka kõrgem tööhõive.

Kui vaadata lähemalt veebruarikuu jaemüüki, siis kasv kiirenes mõnevõrra just toidukauplustes. Sellist arengut on Vaikla sõnul ilmselt soodustanud toidukaupade hinnatõusu hiljutine järsem aeglustumine. Veebruaris kallinesid toidukaubad võrreldes eelmise aasta sama kuuga vaid 2,9 protsenti ehk tunduvalt vähem kui tarbijahinnad Eestis keskmiselt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles