Suurriigid võivad lasta käiku strateegilised naftavarud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurriigid võivad lasta käiku strateegilised naftavarud
Suurriigid võivad lasta käiku strateegilised naftavarud Foto: SCANPIX

USA, Suurbritannia, Jaapan ja Prantsusmaa valmistuvad võimaluseks lasta lähima kolme kuu jooksul käiku oma strateegilised naftavarud, kuna kõrged naftahinnad ähvardavad nurjata maailmamajanduse taastumist

Samas on läbirääkimised alles algstaadiumis ning ükski nimetatud riikidest ei ole veel oma otsust teinud, kinnitavad kõneluste lähedalseisvad allikad.

Initsiatiivi taga on Washington. Olles põrkunud Saksamaa vastuseisule, kutsus USA endaga liituma Prantsusmaad, Suurbritanniat ja Jaapanit.

Naftatööstuse juhtide sõnutsi koostavad neli riiki vaikselt varuplaane reservide käikulaskmiseks – suuremates kogustes, kui mullu Liibüa sõja kontekstis.

Prantsuse energiaminister Eric Besson kinnitas eile, et Pariis on läbirääkimistesse kaasatud. Besson ütles reporteritele: «USA palus seda. Prantsusmaa vaatab ettepanekule soosivalt.»

Valge Maja esindaja ütles: «Nagu oleme korduvalt öelnud: kuigi see võimalus on jätkuvalt päevakorras, ei ole ühtegi otsust tehtud ega konkreetseid samme soovitatud.»

Maailma suurima naftatootja Saudi Araabia naftaminister Ali Naimi üritas eile kukkutada «müüti», nagu valitseks maailmas toornafta nappus – või nappuse oht.

«See on irratsionaalne hirm, millel puudub igasugune alus,» kirjutas ta Financial Timesis avaldatud arvamusloos – harukordne samm tema poolt.

Naimi rõhutas, et Saudi toodang täidab nõudlust, tootmisvõimsust jääb ülegi ning nende naftavarude laod on «100 protsenti täis».

Minister tunnistas, et kõrged naftahinnad «on hakanud avaldama negatiivset mõju Euroopa majanduskasvu eesmärkidele», kuid lõpetas sõnadega: «Ei ole ühtegi mõistlikku põhjust, miks naftahinnad jätkuvalt nii kõrged peaksid olema.»

Et turgusid rahustada, on Saudi Araabia astunud erandliku sammu ning tõstnud naftatoodangut 10 miljoni barreli peale päevas (30 aasta rekord) ning lubanud tõsta tootmist veel 25 protsenti, kui tarnetest puudu peaks jääma.

Pariisis paiknev Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA), mis on koordineerinud varasemaid strateegiliste varude kasutuselevõtte (kolmel korral) ei ole antud läbirääkimistesse otseselt kaasatud, ütlesid agentuuri esindajad.

Küll aga olevat kõnealused riigid palunud IEA käest raportit naftaturu olukorra ja väljavaadete kohta.
Maailma suurimad strateegilised naftavarud on USA-l. Neid hoitakse maa-alustes hoidlates Texase ja Louisiana osariigis. Järgnevad Jaapan ja Saksamaa.

Arvestatavad naftavarud on ka Lõuna-Koreal, Suurbritannial, Prantsusmaal, Hispaanial ja Itaalial.
Jaanuari seisuga oli Jaapanis naftavarusid 115 päeva tarbeks, lisaks 90 päeva jagu erasektori kasutuseks.

Strateegilisi varusid koguvad ka Hiina ja India, kuid nende reservid on ülalmainitud rikastest riikidest oluliselt väiksemad.

Naftamaaklerite arvates on Hiina ja teised Aasia riigid, nagu näiteks Tai, viimastel kuudel vaikselt oma varusid täiendanud, tõstes nõudlust nafta järele.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles