Omanike keskliit: EL peaks maagaasi ostma ühiselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik
Gaasitorustik Foto: Priit Simson

Koduomanikke koondava organisatsiooni arvates peaks valitsus energiapoliitikas töötama selle nimel, et Euroopa Liidu liikmesriigid ostaksid Gazpromilt maagaasi ühiselt.
 

Maagaas on Eestis peamiseks tooraineks toasooja tootmisel ja moodustab kaugküttest umbes 42 protsenti. Omanike Keskliidu volikogu liikme Priit Värgi sõnul on Balti riikidele müüdava maagaasi sisseostuhind kõrgem kui mõnelegi Lääne pool asuvale liikmesriigile.

«Teatavasti kehtib Eesti Gaasi tänane gaasiostu leping Gazpromiga 2015 aastani ning sisseostuhind sõltub Gazpromi armust või hirmust ja meil puudub igasugune kindlus, milline see saab olema tulevikus,» märkis Värk.

Värgi sõnul on Eestil kaks võimalust tugevdamaks maagaasi hinnaläbirääkimistel oma kauplemispositsiooni. Esiteks on Eesti gaasiturule, mis koosneb ainult ühest varustajast Gazpromist, vaja reaalset konkurentsi alternatiivsete gaasipakkujate näol nagu LNG (veeldatud
maagaas) ja tulevikus ka Poola kildagaas.

Samas tuleb jääda kahe jalaga maa peale ning arvestada asjaoluga, et ka keskpikas perspektiivis moodustab imporditavast gaasist lõviosa just vene maagaas. Seega tuleb hinnaläbirääkimistel teise võimalusena rõhuda ELi liikmesriikide ühisostule.

Mida rohkem liikmesriike ühiselt gaasi ostab, seda suurem on tõenäoses, et Gazpromilt saadakse parem hind kõigile. Sama idee on välja käinud ka Euroopa komisjoni energiavolinik Günther Oettinger.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles