Eesti Panga töötajad kasutavad innukalt asutuse krediitkaarte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediitkaart
Krediitkaart Foto: Corbis / Scanpix

Eesti Panga ametikrediitkaartide väljavõtetest selgus, et tööandja krediitkaart on taskus igal teisel keskpankuril, kes muuhulgas võtavad kopsaka teenustasu kiuste kaardilt avansiks sularaha või «häda» korral isiklike kulude jaoks tasuta krediiti.

Keskpanga ja finantsinspektsiooni keskmiselt 295 töötaja kohta oli kahe viimase aasta jooksul ametikrediitkaart 146 inimesel, kirjutab Äripäev.

Ehkki krediitkaartide kasutamise juhendiga on kaardi kasutamine isiklikeks kulutusteks keelatud, ilmneb siiski kümnekonna töötaja kaardi väljavõtetest selliseid üsna mitu - näiteks lennujaamas ja riidepoes ostlemine või isikliku auto tankimine. Seega saab isikliku raha lõppemisel töötaja tasuta krediiti, kui maksab tööandja krediitkaardiga ning hüvitab summa hiljem.

«On olnud eksimusi ja need eksimused on kõik pangale hüvitatud. Eksimused on ka suhteliselt pisikesed erandjuhtumid,» sõnas Eesti Panga asepresident Andres Sutt töötajate isiklikke makseid kommenteerides.

Kõhklusi tekitavad näiteks öised taksosõidud, eriti nädalavahetustel, mida on kokku tehtud 138 korral. Pisteliste küsimuste peale öiste taksosõitude kohta vastasid kaardiomanikud, et tegemist oli kas lähetustest või ametlikelt kohtumistelt kojusõitudega.

Muuhulgas on krediitkaardiga kahe aasta jooksul 63 korral sularaha välja võetud, kokku ligi 70 000 krooni eest.

«See on lähetuste avanss, peamiselt transpordikulude katteks,» teatas Eesti Panga osakonnajuht Tanel Ross, kes paari aasta jooksul võttis sularaha tööandja kaardiga välja üle 40 korra.

Finantsinspektsiooni juht Raul Malmstein oli kolleegide käitumisest üllatunud. «Sularaha võtan välismaal vajadusel välja isikliku pangakaardiga. Kui on tarvis teha tööalaseid kulutusi, esitan pärast lihtsalt kviitungid. Mul pole ausalt öeldes mõttessegi tulnud, et ma läheks FI kaardiga raha välja võtma,» nentis Malmsein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles