Oravapartei tahtis kaotada kõik piirangud Eesti Lotole

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Loto võitleb, et saaks teatada eeldatava võidusumma.
Eesti Loto võitleb, et saaks teatada eeldatava võidusumma. Foto: Toomas Huik

Reformierakond püüdis kaotada riikliku loteriikorraldaja reklaamipiirangud, et veelgi suurendada riigikassa tulusid. IRL­i vastuseisu tõttu kava luhtus.

Järgmisel nädalal tuleb riigikogus viimasele lugemisele hasartmängukorraldust muutev eelnõu, mis muu hulgas annab Eesti Lotole taas õiguse reklaamida oodatavate võitude suurust Mäletatavasti keelas tarbijakaitseamet selle ning ka kohtud kinnitasid, et jackpot’i teatamine on lotoreklaam.

Kui kohtust tuleb kaotus, siis on võimalik saada võit seadusandjate juures Toompeal. Eesti Loti juht Heiki Kranich on peaministripartei Reformierakonna veteran.

Pingeline hääletus

Eesti Loto ja tarbijakaitseameti vägikaikavedu sai alguse juba peaaegu kaks aastat tagasi ning lõppes alles tänavu naistepäeval, mil riigikohtu loakogu ei võtnud kaebust arutusele ja jättis jõusse ringkonnakohtu lahendi. Aga juba kaks päeva varem, 6. märtsil oli riigikogu majanduskomisjonis parandusettepanekute hääletus, kus hasartmängude korraldamist muutvasse seaduseelnõusse jäi punkt, et Eesti Loto võib teavitada oodatavatest võitudest. Seadusemuudatus peaks jõustuma 1. juunil.

Jackpot’ist teavitamise keelu jõusse jätmist nõudis hasartmängukorraldajate liit – liidu esimees Tõnis Rüütel ütles, et vastasel korral saab Eesti Loto konkurentide ees suuremad võimalused.

Hasartmänge praegu reklaamida ei tohi, riiklik loteriifirma võib aga teavitada inimesi mängutingimustest. Eesti Loto juhi Heiki Kranichi sõnul ongi aga teade, et õhtul võib loteriiga võita sadu tuhandeid eurosid, kauba tingimuste tutvustamine. Vastasel korral ei teaks inimesed, mida nad ostavad.

Selsamal 6. märtsi istungil olid Kranich ja rahandusministeerium valmistanud ette veelgi laiaulatuslikuma soodustuse – loteriifirma oleks saanud täiesti vabad käed oma tegevuse reklaamimisel. Vastutasuks oleks Eesti Loto pidanud hakkama registreerima mängijaid nii, et vajadusel saaks seada ülempiiri ühe inimese ostetud piletitele.  Ettepaneku kohaselt oleks see nõue aga hakanud kehtima alles 1. juunist 2015.

«Piltlikult öeldes on hasartmängupoliitika eesmärkidega kooskõlas olukord, kus sada inimest ostavad kõik ühe lotopileti, ning vastuolus olukord, kus üks inimene ostab sada lotopiletit,» kommenteeris rahandusministeeriumi ettevõtluse osakonna juhataja Kurmet Ojamaa.

Ojamaa lisas, et riikliku poliitika eesmärgiks on suunata mängijaid väiksema sõltuvusriskiga «pehmemate mängude suunas». Hääled jagunesid majanduskomisjoni istungil neli reklaamikeelu kaotamise poolt ja viis vastu. Poolt olid reformierakondlased ja üks keskerakondlane, vastu IRL ja sots ning üks keskerakondlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles