Leedu president nimetas naabrite tuumajaamaprojekte läbipaistmatuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam
Tuumajaam Foto: SCANPIX

Valgevenesse ja Kaliningradi kavandatava tuumajaama projekt ei ole läbipaistev, ütles Leedu president Dalia Grybauskaite Lõuna-Korea ajalehele Korea Herald.

«Kahjuks ei hinnata kõiki siia piirkonda kavandatavaid tuumajaamu samade kriteeriumide, meetodite ja läipaistvuspõhimõtete alusel,» väitis president.

Vilniusest 50 kilomeetri kaugusele kavandatav Valgevene ja Kaliningradi tuumajaam on välja töötatud ilma korraliku turvalisushinnanguta ja nende kohta ei anta infot. Kuna tuumaõnnetused ei tunne riigipiire, siis tuleks naaberriikidel jagada oma tuumajaamade kohta laialdast infot ja vastata kõigile küsimustele, samuti lasta teha stressiteste ja keskkonnamõjude hindamisi, ütles Grybauskaite.

Venemaa saatkond Seoulis lükkas Leedu presidendi süüdistused tagasi. «Kahjuks on ainult üks riik, Leedu, keeldunud Venemaa ettepanekust pidada kahepoolseid konsultatsioone Kaliningradi tuumajaama keskkonnamõjude hinnangu üle. Venemaa jälgib kõiki rahvusvahelisi nõudeid tuumaohutuse, kiirguskaitse ja tuumajulgeoleku alal,» öeldakse saatkonna avalduses.

«Valgevene inimesed on kogenud Tšernobõli tuumakatastroofi tagajärgi ja teavad väga hästi, mida tuumaõnnetus tähendab. See on põhjus, miks Valgevenesse kavandatava tuumajaama töökindlus ja turvalisus on Valgevene valitsusele erakordselt tähtis,» ütles Valgevene suursaadik Koreas Natalia Zhylevich.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles