Neivelti arvates tuleks ettevõtte tulumaks taastada

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt
Indrek Neivelt Foto: Liis Treimann

Eesti Arengufondi nõukogu esimehe, endise hansapankuri Indrek Neivelti hinnangul peaks praeguses majandusseisus taastama ettevõtte tulumaksu.


«Midagi ei ole teha, ilmselt tuleb ettevõtete tulumaks tagasi tuua, ega sellest pääsu ei ole,» märkis Neivelt Vikerraadio saates «Reporteritund.»

Tema sõnul on ju moraalselt õigustatud, et kui ettevõtted on maksnud tulumaksu, siis saavad nad raskel ajal riigilt tulge. «Aga kui seda pole makstud, siis võib öelda, et raskel ajal neid ei peagi üldse toetama,» leidis Neivelt.

Tema sõnul on üks aspekt ka see, et kui praegu investeeritakse tulu näiteks Lätti, Leetu või Soome ja luuakse seal töökohti, ei saa Eesti riik sellest midagi. «Saab teha nii, et kui investeerid enda arendamisse, saad vabastuse, aga kui ostad soojale maale kinnisvara, siis mitte,» lisas Neivelt, kelle sõnul oligi viimaste aastate probleem selles, et liigne tulu ei läinud mitte tootvasse sektorisse, vaid kinnisvarasse, mis ajas mulli ainult suuremaks. 

Küsimusele, kas ettevõtte tulumaks ei ajaks mitte välisinvestorid Eestist eemale, vastas Neivelt, et öelge üks investor, kes tuli siia tulumaksu pärast ja helistage siis tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles