Keskpankurid tasuvad tööandja krediitkaardiga isiklike kulutuste eest

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik krediitkaarte, mida Hansapank ja SEB Ühispank oma klientidele pakuvad..
Valik krediitkaarte, mida Hansapank ja SEB Ühispank oma klientidele pakuvad.. Foto: Ühispank ja Hansapank.

Keskpanga ametikrediitkaartide väljavõtetest selgus, et tööandja krediitkaart on taskus igal teisel keskpankuril, kes muuhulgas võtavad kopsaka teenustasu kiuste kaardilt avansiks sularaha või «häda» korral isiklike kulude jaoks tasuta krediiti.


Keskpanga ja finantsinspektsiooni keskmiselt 295 töötaja kohta oli kahe viimase aasta jooksul ametikrediitkaart 146 inimesel. Võrdluseks, rahandusministeeriumis töötab hetkel 296 ametnikku ja ametikrediitkaarte on ministeeriumis 4, kirjutab

aripaev.ee

.

Nii Eesti Panga kui ka finantsinspektsiooni krediitkaartide kasutamise juhendis seisab: «Pangakaarti ei ole lubatud kasutada isiklike kulutuste tegemiseks.»

Karistuseks ähvardab juhend krediitkaardi käest ära võtta. Kuigi küsimuste peale kümmekonna töötaja üksikute maksete kohta tuli ilmsiks mitu isiklikku kulutust - näiteks lennujaamas ja riidepoes ostlemine või isikliku auto tankimine - pole seni keegi ametipangakaardist ilma jäänud. Isikliku raha lõppemisel saab töötaja seega tasuta krediiti, kui maksab tööandja krediitkaardiga ning hüvitab summa hiljem.

«On olnud eksimusi ja need eksimused on kõik pangale hüvitatud. Eksimused on ka suhteliselt pisikesed erandjuhtumid,» sõnas Eesti Panga asepresident Andres Sutt töötajate isiklikke makseid kommenteerides.

Üks kurioossemaid silma jäänud tehinguid on aga sularaha väljavõtmine krediitkaardiga Tallinnas, eriti aga lähetustes mujal Euroopas või ka USAs ja Küprosel, kus iganes parasjagu sularaha tarvis läheb. Kahe aasta jooksul võtsid keskpankurid krediitkaartidelt sularaha välja 63 korral, kokku ligi 70 000 krooni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles