Ühistranspordi kasutajate arv mullu vähenes

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu liinibuss.
Tartu liinibuss. Foto: Sille Annuk / Postimees

Mullu jätkus Eesti veondusettevõtete teenindatud sõitjate arvu vähenemine ja sama tendets on kestnud juba viis aastat.

Enim mõjutas seda sõitjate vähenemine linnaliinidel, teatas statistikaamet. Kaubavedu suurenes varasema aastaga võrreldes.

Eesti veondusettevõtete teenuseid kasutas 2011. aastal 159 miljonit sõitjat, neist 151 miljonit riigisisestel vedudel. Sõitjatevedu vähenes aastaga kaheksa protsenti. Linnaliine (s.o linnaliinibusse, tramme ja trolle) kasutas ligi 117 miljonit sõitjat, mis oli 13 protsenti ehk üle 17 miljoni sõitja vähem kui aasta varem. Sõitjate arv muudel riigisisestel bussivedudel suurenes aastaga seitse protsenti, kuid vähenes veidi riigisisestel raudteevedudel.

Riigisisestel merevedudel ja lendudel suurenes sõitjate arv vastavalt 1 ja 12 protsent. Eesti tööjõu-uuringu kohaselt väheneb ühissõidukite kasutamine tööl käimiseks aasta-aastalt. 2011. aastal kasutas ühissõidukeid tööl käimiseks 22 protsenti, 2006. aastal 28 protsenti ja 2001. aastal 31 protsenti hõivatutest.

Rahvusvahelistel vedudel oli ligi 8,1 miljonit sõitjat, neist merevedudel 6,3, maanteevedudel ligi üks ja õhuvedudel 0,8 miljonit sõitjat. Rahvusvahelistel vedudel oli sõitjaid 10 protsenti enam kui aasta varem. Veondusettevõtete sõitjakäive kasvas aastaga viis protsenti, seda mõjutas enim sõitjakäive kasv rahvusvahelistel merevedudel ja lendudel. Kokku kasvas sõitjakäive rahvusvahelistel vedudel 12 protsenti. Sõitjakäive linnaliinidel vähenes 11 protsenti, muudel riigisisestel vedudel üks protsenti.

Veondusettevõtted vedasid üle 81 miljoni tonni kaupa ehk kolm protsenti enam kui aasta varem. Veosekäive ulatus 15 miljardi tonnkilomeetrini. Eesti veondusettevõtete kaubaveo maht tonnkilomeetrites kasvas 2011. aastal eelmise aastaga võrreldes kolm protsenti, peamiselt maanteetranspordi kaubavedude mahu 22 protsendilise suurenemise tõttu. Raudtee- ja mereveoettevõtete veosekäive kahanes vastavalt 6 ja 28 protsenti. Rahvusvaheline vedu andis 86 protsenti kogu veosekäibest ja kasvas aastaga kolm protsenti, maanteetranspordis aga koguni 31protsenti. Riigisisestel vedudel vähenes veosekäive kaks protsenti.

Kuigi esialgsetel andmetel lõpetasid veondusettevõtted 2011. aasta 47 miljoni euro suuruse kahjumiga, oli kahjum varasema aastaga võrreldes oluliselt väiksem. Veondusettevõtted müüsid 2011. aastal kaupu ja teenuseid 1,9 miljardi euro eest, mis oli 12 protsenti rohkem kui aasta tagasi. Veondusettevõtted said üle poole tulust kauba- ja viiendiku sõitjateveost. Varasema aastaga võrreldes kasvas tulu kaubaveost 16 protsenti ja sõitjateveost 11 protsenti. 2011. aastal doteeriti sõitjatevedu 94 miljoni euro ulatuses, mis oli 11protsenti enam kui aasta varem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles