Saksamaa hoiatab Euroopa protektsionismi eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi kaubandusvolinik Karel De Gucht
ELi kaubandusvolinik Karel De Gucht Foto: SCANPIX

Saksa valitsus väidab, et Brüsseli riigihangete-alane ettepanek saadab Hiinale «protektsionistliku signaali», mis võib vallandada vastulöögi ning kahjustada ühisturgu.

Tegemist on hoobiga Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy poolt propageeritud initsiatiivi pihta.

Karm hoiatus, mis sisaldus mitteametlikus diplomaatilises teatises, ilmus päevavalgele, kui Euroopa Komisjon teatas plaanidest lubada Euroopa Liidul jätta riigihangetest eemale välisfirmad, mille omad riigihanketurud on suletud.

ELi kaubandusvolinik Karel De Gucht kaitses plaani kui võimalust kangutada lahti riigihangete turud sellistes maades nagu Hiina, Jaapan ja USA.

«Las ma ütlen samuti väga selge sõnaga: Euroopa on ja jääb ettevõtlusele avatuks. Asja mõte pole üldsegi meie turgu sulgeda, mõte on julgustada ka teisi oma turgusid avama,» ütles De Gucht.

Kuid sakslaste dokument, mille Financial Times oma valdusse sai, hoiatab, et ettepanek võib tekitada «Euroopa kindluse» ning tuleb seetõttu hüljata.

Sekkumise iseloom peegeldab teravat ohutunnet teatud riikides, mille toetuseta ettepanek seaduseks ei saa.

ELi ametnikud tunnistasid, et on dokumendi olemasolust teadlikud, kuid väitsid end mitte uskuvat, et tegemist oleks Berliini ametliku seisukohaga.

Saksa valitsuse pressiesindaja keeldus küsimust kommenteerimast.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles