Alaska gaas võib leida tee Aasiasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitoru
Gaasitoru Foto: SCANPIX

BP, ExxonMobil ja ConocoPhillips peavad läbirääkimisi 40 miljardi dollarilise projekti üle veeldatud maagaasi (LNG) toimetamiseks Alaskast Aasiasse.

Projekt võib avada suured kuid mahajäetud varud, millel seni on puudunud tee turgudeni.

Plaanitav suur gaasijuhe võiks suubuda Alaska lõunarannikul, kust võiks toimetada LNGd laevadega Hiinasse ja teistesse Aasia maadesse.

Alaska kuberner ja projekti eestvedaja Sean Parnell ütles Financial Timesile, et on plaani suhtes «ettevaatlikult optimistlik».

Alaska põhjaosas on vähemalt 991 triljonit kuupmeetrit maagaasi – ligikaudu kaheksandik USA varudest. Veel ametlikult kinnitamata varud võivad olla 6-7 korda suuremad.

Ilma torujuhtmeta on kogu see gaas aga väärtusetu.

Exxon ja torujuhtmete ehitaja TransCanada on uurinud ka võimalust toimetada gaas Kanada kaudu USA «põhiterritooriumile», kuid nii tööstusharu kui valitsuse esindajate sõnutsi pandi see projekt riiulile, kuna kildagaasi buum on hinnad alla löönud.

Parnelli sõnutsi võiks Alaska osariik teenida gaasi pealt hinnanguliselt 400 miljardit dollarit.
Ta on pannud firmadele südamele minna lühema, Alaska lõunarannikule ulatuva torujuhtme teed, kuhu rajataks uus LNG tehas.

«Gaas on olemas, turg on olemas, eriti Vaikse ookeani piirkonnas,» ütles ta. «Pole mingit põhjust, miks see gaas peaks seal lihtsalt seisma.»

Firmad on andnud mõista, et peavad arutama läbi projekti ärilise tasuvuse. Projekt võib minna maksma 40-50 miljardit dollarit, arendus võtab vähemalt 10 aastat.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles