Miljardär Buffetti pakutud supermaks läheb USA rikkuritele maksma 47 miljardit

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffett.
Warren Buffett. Foto: SCANPIX

Miljardär Warren Buffetti välja pakutud superrikastele kehtestatav supermaks peaks kümne aastaga tooma USA riigieelarvesse 47 miljardit dollarit ehk vähem kui viis miljardit aastas.

USA superrikaste tulu senisest 30 protsendi kõrgemalt maksustamise plaani rahalise mõju arvutas kokku Senati sõltumatu ühendatud maksulaekumiste komitee.

Senati rahanduskomitee kodulehel kritiseerib plaani vabariiklasest rahanduskomitee liige Orrin Hatch, kelle sõnutsi on kogutav summa ilmselgelt liiga väike, et sellega praegu keskklassi põletavat miinimummaksu (AMT)  asendada.

«President Obama nn Buffetti seadus on nagu koer, kes ei hammusta. Selle ainus eesmärk on poliitiline, majanduslikku põhjendust sellele ei ole,» seisab kirjas. «See ei aita võlakoormat vähendada, miinimummaksu kaotada ja muudaks maksuseadused senisest veelgi segasemaks,» märgib Hatch.

Hatchi sõnutsi ei vähendaks nn Buffetti maks riigi lokkavat võlakoormat ja eelarvepuudujääki vähendada. Kogutav summa kataks näiteks käimasoleva finantsaastast puudujäägist vaid ühe päeva kulutused. 47 miljardit dollarit on vähem kui 0,3 protsenti USA 15,6 triljoni dollari suurusest riigivõlast.

Hatch toob näiteks, et eelmisel aastal maksis valitsus intressideks 230 miljardit dollarit. See tähendab, et Buffetti maksuga aastas kogutav vähem kui viis miljardit dollarit kataks vaid ühe nädala intressimakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles