Euroopa muudab illegaalide palkamise kriminaalseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalias Lampedusa saare lähedal tabatud immigrandid.
Itaalias Lampedusa saare lähedal tabatud immigrandid. Foto: AFP / Scanpix

Ebaseaduslike sisserändajatega heitlev Euroopa Liit hakkab ilmselt karistama ettevõtteid, kes illegaalidele tööd annavad.


Europarlament andis täna põhimõttelise nõusoleku direktiivile, mis muudab ebaseaduslike sisserändajate palkamise karistatavaks või lausa kriminaalkuriteoks.

Direktiivi kohaselt võib taolisi tööandjaid trahvida, samuti jätta neid ilma riigihangetel osalemise või eurotoetuste saamise õigusest. Kriminaalkaristused on mõeldud siiski tõsisemate juhtumite jaoks, kui rikkumised on korduvad, palgatud illegaalide arv on suur või on töötingimused orjastavad.

Samuti rakendataks kriminaalkaristusi juhul, kui tööandja teab, et illegaalist töötaja on inimkaubanduse ohver või alaealine.

Tööandja õlule jäävad rikkumise tuvastamisel ka illegaali koduriiki tagasi saatmise kulud.
Kui seaduserikkuja on alltöövõtja, võib vastutus langeda ka peatöövõtjale, kui ta teab või peaks teadma illegaalide töötamisest tema alltöövõtja juures.

Europarlament direktiivi eelnõule lõplikku heakskiitu täna veel ei andnud, kuid toetas saavutatud kokkulepet. Lõpphääletuse lükkas parlament järgmisesse osaistungjärku, kuna eesistujariik Tšehhi soovis veel teiste riikidega arutada võimalust alltöövõtjaid puudutavaid sätteid tulevikus muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles