Riigikogu tahab kiirlaenude regulatsioone karmistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bongabonga
Bongabonga Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Riigikogu majanduskomisjoni ja õiguskomisjoni soovivad karmistada kiirlaenude regulatsioone.

Tänasel ühisistungil, kus oli arutusel kiirlaenudega seotud probleemid, tegid komisjonid justiitsministeeriumile ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku välja töötada võlaõigusseaduse ja reklaamiseaduse muudatused, mis tagaksid laenuvõtjale parema teavituse ja kaitse.

Samuti leidsid komisjonid, et tarbijakaitseamet peaks kiirlaenude suhtes järelvalvet tõhustama.

«Mitmed kiirlaenude reklaamid on vastuolus vastutustundliku käitumise ja reklaamiseaduse nõuetega, mille suhtes peab tarbijakaitse koheselt reageerima. Kindlasti pole hea tava ja vastutustundliku käitumisega kooskõlas näiteks laste ära kasutamine kiirlaenude reklaamis,» ütles majanduskomisjoni esimees Arto Aas.

«Mõistlik kiirlaenude pakkumine on üks osa majandusruumist, aga vastutustundetu laenamine ei tohi tekitada täiendavaid sotsiaalmajanduslikke probleeme,» ütles Aas.

Õiguskomisjoni esimehe Marko Pomerantsi hinnangul tuleb seadusemuudatusi välja töötades keskenduda eelkõige vähem kaitstud poole õigustele.

«Panustada tuleb just nõrgema poole, see tähendab laenuvõtja kaitsmisele, kuna laenuvõtja ei pruugi alati aru saada oma teo tagajärgedest. See tähendab teiselt poolt, et tuleb seada suurem vastutus laenuandjale ja tõhustada kontrolli tema tegevuse üle,» ütles Pomerants.

Tarbijakaitseametist peadirektor Andres Sooniste tõi oma ettekandes SMS laenud peamise probleemina esile suured leppetrahvid ja viivised, laenuvõtja vähese teavitamise ning moraalselt tundlikud ja ebaeetilised reklaamid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles