Veneetsia komisjon: õiglane kohtumõistmine Ungaris ohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán
Ungari peaminister Viktor Orbán Foto: SCANPIX

Ungari uued seadused ohustavad kohtunike sõltumatust ja õigust õiglasele kohtumõistmisele, ütleb Euroopa kõrgeimat inimõigusorganit nõustav asutus.

Veneetsia komisjon, mis nõustab Euroopa Nõukogu põhiseaduslikkuse küsimustes, valmistub kritiseerima teravalt Ungari kohtuid ja religiooni puudutavaid alsusseadusi, mis võeti jaanuaris vastu koos uue vastuolulise põhiseadusega.

Kriitiline hinnang on hoobiks Viktor Orbani paremtsentristlikule valitsusele, mis kinnitab, et seadused vastavad Euroopa normidele.

Kolmapäeval arutab Veneetsia komisjoni hinnangut Ungari valitsusega Euroopa Nõukogu peasekretär Thorbjorn Jagland.

Euroopa Nõukogu on 47 riigist koosnev organisatsioon, mis edendab demokraatlike printsiipide järgimist.

Komisjoni sekretär Thomas Markert ütles Financial Timesile, et ülevaade on «väga kriitiline. Kriitilisem, kui enamik arvamusi,» millega nad iial avalikkuse ette on tulnud.

«Me ütleme üsna selge sõnaga, et näeme vasturääkivusi praeguste seaduste ja Euroopa standardite vahel.»

Samas võib komisjoni otsus õhutada veelgi enam üles Fideszi partei poolehoidjaid, kes ilmselt näevad siin Euroopa organite katset sekkuda riigi suveräänsusse.

Neljapäeval ütles Orban kuni 250 000 inimese ees esinedes, et «Ungarist ei saa kolooniat». «Me kirjutame ise oma põhiseadusi. Me ei vaja ettekirjutusi ega palumata abi välismaalastelt, kes meie kätt juhtida tahaksid,» ütles ta rahvahulgale.

Euroopa institutsioonide keerukas võrgustik näib võtvat koordineeritumat lähenemist Ungari väidetavale libisemisele eemale demokraatlikest väärtustest. Kohtunike seadust puudutavat arvamust võtavad arvesse ka Euroopa Liidu ametnikud, kui nad hakkavad otsustama, kas Budapesti vastu tuleb võtta ette kohtutee.

Komisjoni hinnagu lõppversioon avaldatakse täna pärastlõunal.

FT sai tutvuda lekkinud projektiga, milles tunnistatakse, et Ungari vajas väga kohtunikkonna reformi, kuid võetud meetmed «ei lähe üksnes vastuollu Euroopa kohtunikkonna organiseerimise standarditega, vaid on problemaatilised ka õiglase kohtumõistmise seisukohast» Euroopa inimõiguste konventsiooni valguses.

Erilist muret tunneb komisjon väga suurte volituste andmise pärast riikliku kohtuameti presidendile, kes määrati Ungari parlamendi poolt üheksaks aastaks ja kelle saaks ametist tagandada vaid kahe-kolmandiku parlamendiliikmete häältega.

Komisjon hoiatab, et mitte üheski Euroopa Nõukogu liikmesriigis ei ole «nii tähtsaid volitusi usaldatud üksikisikule, kel puudub piisav demokraatlik aruandekohustus».

Ungari opositsiooniparteid on kurtnud, et ülima kohtumõistja roll omistati Orbani pikaajalisele poliitilisele liitlasele, kes on ühtlasi ühe konstitutsiooni põhiautori abikaasa.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles