Automüüjad jäid rahast ilma

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast autovõtmete kättesaamist kadus ostja lubatud raha maksmata.
Pärast autovõtmete kättesaamist kadus ostja lubatud raha maksmata. Foto: Corbis/Scanpix

Politsei otsib meest, kes lubas inimestele auto eest maksta, kuid kadus nii masina kui lubatud rahaga.

Interneti autofoorumites hoiatatakse mehe eest, kes on väidetavalt mitmelt inimeselt välja petnud auto, lubades selle eest hiljem tasuda, kuid kadudes seejärel kui tina tuhka.

Veebruari lõpus võttis end Reeno Mätlikuna tutvustanud mees ühendust Tiinaga (nimi muudetud – toim), soovides osta tema Alfa Romeo 166. Hinnaks oli 4000 eurot. Naise sõnul lepiti kokku, et Reeno Mätlik teeb 1000-eurose sissemakse ja 10. märtsiks tasub ülejäänud 3000 eurot.

«Me tegime garanteerimiseks kirja, et mina müün oma Alfa Romeo osalise järelmaksuga isikule Reeno Mätlik, kes kohustub maksma enda poolt pakutud summa 1000 eurot, vastutama auto heaolu ja tehnilise seisukorra eest,» meenutas Tiina. «Viimase osa pidi ta kirja järgi tasuma 10. märtsil.»

Lepiti kokku, et kui selleks ajaks pole kokkulepitud summa laekunud, tagastatakse auto omanikule ja sissemakstud raha jääb auto kasutamise renditasuks.

«Tema kirjutas sellele alla, andis mulle isikukoodi ja tegime ID-kaardist koopia,» ütles Tiina. Kuna mehest ega rahast polnud edaspidi midagi kuulda, hakkas naine ostjat 9. märtsil otsima, kuid autoärikas ei võtnud telefoni ega helistanud ka tagasi.

Tiina abikaasa avastas 11. märtsil, et nende autot müüvad juba kolmandad isikud portaalis auto24.ee.

«Lasime oma tuttaval helistada, et tahame autot vaatama tulla, ja käisime kohapeal,» rääkis Tiina. «Nägime, et on meie auto, aga autot kätte ei saanud. Võtmeid meile ei antud.»

Tegemist võltsinguga

Kutsuti politsei, aga Tiina sõnul ütlesid korravalvurid, et ei saa midagi teha ja asja peaks edasi ajama kohtu kaudu. «Mina ei olnud ostu-müügilepingut sõlminud, aga nad olid minu seljataga selle teinud. Mina sellele alla kirjutanud ei ole,» rääkis Tiina.

Tegemist oli võltsinguga ning isik, kes autot edasi müüs, oli juba väidetavalt pahaaimamatu ostja. Kuigi sõiduk on siiani Tiina nimel ja autot kuulutuse peale vaatama minnes hoidis naine käes ka auto dokumente, pidi ta need politsei käsul väidetavalt heausksele ostjale tagastama.

Ainus, mida Tiina teha sai, oli see, et võttis auto registrist maha. Kuulutus kadus portaalist.

Postimees proovis Mätlikuga kontakti saada, kuid tema viimane teadaolev telefoninumber jäi tummaks. Ka politsei tegeleb hetkel Mätliku asukoha kindlaks tegemisega.

Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juht Toomas Jervson seletas: «Täna on meil kokku teada üheksa juhtumit, kus inimene auto eest lubatud raha ei saanud, kuid eeldada võib, et neid on rohkem.»

«Kui inimene on eelnimetatud isikuga kokku puutunud ning omab tema suhtes pretensioone, tuleb sellest politseile teada anda,» lausus Jervson. «Kindlasti ei tohiks asju lahendama hakata omakohtu korras, kuna halvimal juhul võib see lõppeda kakluse, kehavigastuste ja ka kriminaalmenetlusega esialgsele pettuse ohvrile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles