Pakkumine pensionieelikutele: võta Vene kodakondsus ja saa varem pensionile

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa pensionär.
Venemaa pensionär. Foto: SCANPIX

Ilma tööta või väga väikese palgaga pensionieelses eas lõunanaabritele pakutaks avalikult ja soodsalt uut teenust: võtta Venemaa kodakondsus ning saada mõned aastad varem pensionile.

«Vanus tuletab end üha tihedamini meelde? Olete tüdinenud Läti valitsuselt abi lootmisest? Tervis veab alt? Kas te kardate, et võite veidi enne pensionile jäämist töö kaotada?» Need küsimused on teiste seas loetletud firma La Sofi reklaamis, mis pakub eakamatele inimestele võimalust lahendada oma probleemid originaalsel ja kardinaalsel moel: vahetades oma Läti kodakondsus Venemaa oma vastu,  vahendab Läti majandusleht Dienas Bizness.

Sellist pakkumist võimaldab mullu jaanuaris jõustunud riikidevaheline kokkulepe, millega sätestati ka vastastikune tööstaaži arvestamine ja NSVLi endistele kodanikele pensioni maksmine. Lepinguga avanes neil lõunanaabritel, kel on õigus Venemaa kodakondsusele, võimalus oma Läti eakaaslastest varem pensionile saada. Nimelt saavad naised Venemaal pensionile jätkuvalt 55-aastaselt ja mehed 60-aastaselt. Lätis on pensioniiga soost olenemata 62 aastat ning aastaks 2020 peaks see jõudma 65. aastani.

Seega on Venemaa kodakondsuse võtvatel Läti elanikel õigus juba 55-60-aastaselt nõuda idanaabri pensioni. Venemaa maksab oma kodanikele penisoni olenemata nende elukohast.

La Sofist ei soostutud majanduslehele avaldama, palju nende pakutud kodakondsuse vahetamise teenus maksab, kuid kinnitati, et kodakondsuse ja pensionipaberite vormistamine võtab aega kolm kuni kuus kuud.  Samuti ei olnud ettevõte nõus avaldama, palju kliente nende teenuse vastu huvi on tundnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles