Peruu politseil käib lahing 10 000 kullakaevajaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu märulipolitsei peab kullakaevajatega lahingut.
Peruu märulipolitsei peab kullakaevajatega lahingut. Foto: SCANPIX

Peruu märulipolitsei peab enam kui 10 000 illegaalse kullakaevuriga lahingut Puerto Maldonado linna pärast.

Eile sai surma kolm inimest, vähemalt 40 on haavatud ja 62 arreteeritud. Suletud on koolid, valitsushooned ja piirkonna ainus Brasiiliasse viiv tee.

«Me oleme kaevurite ninamehed kindlaks teinud ning tegutseme linna üle kontrolli saavutamise nimel,» ütles Peruu siseminister Daniel Lozada.

Jõuliselt tõusnud kullahinnad on vallandanud Peruus kullapalaviku.

Iga päev saabub Madre de Diose osariiki (kus Puerto Maldonado asub) kulda otsima sadu vaeseid peruulasi, kes leiavad tööd investorite poolt rahastatud ebaseaduslikel «traaleritel», mis Amazonases ja selle harujõgedes tuhnivad.

Peruu kaevandusministeerium on saatnud välja pressiteate, milles selgitab, et valitsus seisab silmitsi «hästiorganiseeritud maffiatega», mis ekspluateerivad mehi, naisi ja lapsi.

Puerto Maldonado elanikud ütlesid kohalikule meediale, et lasud kõlasid tänavail terve päeva.

«Politseinikke on niivõrd vähe. Kuigi nad üritavad elanikke maha rahustada, ei tule sellest midagi välja, kuna kaevurid on ülekaalus,» ütles piirkonna kuberner Luis Aguirre Pastor.

Aguirre Pastor oli pidanud läbirääkimisi kaevurite «vormistamiseks», kes tegutsevad ilma igasuguse keskkonna- ja ohutusreeglite ja järelevalveta.

Läbirääkimised jooksid liiva.

Aguirre Pastor kinnitas, et ainus viis olukorra üle kontroll saavutada on kaevurid legaliseerida ja allutada nende tegevus järelevalvele.

Peruu on maailma suuruselt kuues kullatootja, Madre de Diose osariik aga kullatootmiselt Peruus suuruselt teine. Samas on praktiliselt kindel, et tegelikkuses on tootmine palju suurem.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles