Merkeli «Sarko kampaania» jääb ikkagi ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy .
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy . Foto: SCANPIX

Nicolas Sarkozy ütles eile, et Saksa kantsler Angela Merkel siiski ei ilmu tema kõrvale valimiskampaania koosolekutele – samm, mis sobib kokku ka teravalt kriitilise tooniga, mida Prantsuse president viimastel päevadel Euroopa Liidu suhtes kasutab.

Merkel, kes on väljendanud Sarkozyle oma täit toetust, valmistas jaanuaris avalikkusele üllatuse, kui andis teada, et ühineb viimasega ka presidendivalimiste kampaania turneel.

Sarkozy ütles Europe 1 raadio vahendusel, et «ühel või teisel hetkel» astuvad nad Merkeliga koos üles, et kõneleda Euroopast. Kuid ta lisas, et «need ei ole valimiskoosolekud, kuna valimiskampaania on prantslaste asi».

Kriisi käigus on president Mrekeliga lähedaseks saanud ning osutab ikka ja jälle Saksamaale kui eeskujule, mida Prantsusmaa peaks järgima.

Kuid pärast kuude kaupa sotsialistist väljakutsuja François Hollande’i sabas sörkimist (arvamusküsitluste kontekstis) ründas ta nädalavahetusel teravalt EL immigratsiooni- ja kaubanduspoliitikat – ilmse katsena võita üle paremäärmusliku Rahvusrinde liidri, jõuliselt protektsionistliku ja immigratsiooni-vastase Marine Le Peni poolehoidjaid.

Oma suundaandvas sõnavõtus ähvardas Sarkozy tõmmata Prantsusmaa välja Schengeni leppest ning kehtestada riiklike lepingute jaoks ühepoolselt Euroopa tooteid soosivad reeglid, kui Euroopa partnerid ei soostu tugevdama piirikontrolle ega astu samme välistamaks välisriikide tasakaalustamata ligipääsu Euroopa turgudele.

Sarkozy otsus mitte jagada oma kampaanialava Merkeliga pälvis tema UMP parteis sooja vastuvõtu. Paljud olid kartnud, et ühisesinemised poleks rahvale meeldinud.

UMP euroskeptilise paremfraktsiooni rahvaesindaja Jacques Myard ütles Financial Timesile: «Ma ütlesin Sarkozyle, et ta [Merkel] ei peaks tulema. See oleks olnud viga. Minu silmis vastutab Saksamaa euro praeguse seisu eest.»

Sarkozy uus toon Euroopa suhtes näib kajastuvat arvamusküsitlustes positiivselt.

Sel nädalal on ta kahes esimest hääletusvooru puudutavad küsitluses Hollande’i edestanud – esimest korda kogu kampaania jooksul. Kuigi kolmas küsitlus osutas Hollande’i tugevale edumaale, usub Sakozy leer siiski, et trend võib pöörduda nende kasuks.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles