Savisaar: ministeeriumid kulutasid nii kuidas jaksasid

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul tuli möödunud aasta eelarvepuudujääk mitte vähestest laekumistest, vaid vastutustundetust ja kontrollimatust kulutamisest aasta viimastel kuudel.


«Veel oktoobri lõpu seisuga ületasid laekumised väljamakseid umbes 100 miljoni krooni võrra. Puudujääk, kus kulud hakkasid kiiresti ületama tulusid, tekkis kahe kuuga - novembris 864 miljonit ja detsembris 4,5 miljardit krooni, kokku 5,4 miljardit,» kirjutab Savisaar oma blogis.

Tema sõnul oli 2008. aasta viimaste kuude laekumiste nivoo stabiilselt aasta keskmiste tasemel, mõningal määral laekumised isegi kasvasid augusti ja septembriga võrreldes. «Keegi, eriti rahandusministeeriumi töötajad, poleks aga saanud eeldada, et selles majandussituatsioonis toimuks aasta viimastel kuudel järsk laekumiste kasv. Tekkiv puudujääk oli lihtsasti ja aegsasti ennustatav ja selle tingis mitte laekumiste ootamatu vähenemine, nagu meedia vahendusel on lastud paista, vaid vastutustundetu ja kontrollimatu kulutamine aasta viimastel kuudel,» kirjutab Savisaar.

Konkreetsemalt: valitsussektori tegevuskulude osas oli 2008. aasta riigieelarve täitmine 99,7 protsenti - kulutati ära praktiliselt kõik, mis võimalik. «Personalikuludes toimus hüpe kulude kiirele kasvule tavapärasest kuu aega varem - juba novembris. Majanduskuludes püstitati detsembris aga vaieldamatu rekord. Ühe kuuga kulutati ära 18,6 protsenti aasta mahust, võrreldes novembriga koguni 2,2 korda enam.»

Savisaare hinnangul pole sellisele majanduskulu kasvule objektiivseid põhjendusi ning tegu oli lauskulutamisega. Tema sõnul nõuab riigikogu keskfraktsioon välja ministeeriumide lõikes novembris ja detsembris makstud lisatasud, preemiad jms ning majandamiskulud kululiigiti. «Kujutan ette, et sellest selgub veel üht-teist, mis praegu on kinni mätsitud,» leiab linnapea, kelle sõnul ei tehtud eelarve puudujäägi vältimiseks ühtki katset. «Kui ka mingil põhjusel osutub võimatuks küsimust lahendada lisaeelarve vastuvõtmisega, siis halvima vältimiseks saanuks rakendada ka riigieelarve seaduse N 32 lõiget 3 - tulude kavandatust väiksema laekumise korral on rahandusministril õigus ajutiselt piirata riigieelarves ettenähtud kulude tegemist, teatades sellest valitsusele.»

Samuti ei peetud Savisaare sõnul vajalikuks (või võimalikuks) rakendada mingisugustki nn enesepiirangut mitte ühegi ministeeriumi ega põhiseadusliku institutsiooni kantselei poolt, rahandusministeerium ise ehk välja arvatud, ning tegeleti aasta viimastel kuudel ohjeldamatu raha tuulde loopimisega. «Lihtsalt osteti igasuguseid asju, mida võib mahutada majanduskulude raamesse. Olen kuulnud ministeeriumidest, kes ostsid oma töötajatele jopesid või korvpallimeeskondadele uut varustust ja muud taolist. Toimus priiskamine kuubis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles