Kullal terendab ees 12. järjestikune tõusuaasta

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullakangid Hiina kulla- ja hõbedabörsil.
Kullakangid Hiina kulla- ja hõbedabörsil. Foto: SCANPIX

Kulla hind võib sel aastal kerkida 21 protsenti, mis tähendab, et väärismetallil seisab ees 12. järjestikune tõusuaasta, kirjutab Bloomberg.

Eile New Yorgis toimunud Bloombergi väärismetallide konverentsil osalenute seas tehtud küsitluse kohaselt kasvab kulla hind sel aastal 1897 dollarini unts võrrelduna 1566,80 dollariga eelmise aasta 31. detsembril. Kulla hinnaralli algas 2001. aastal, mis on pikim tõusuperiood alates vähemalt 1920. aastast.

Nõudlus väärismetalli järele on kasvanud, sest Euroopa otsib lahendust oma võlakriisile, Hiina majanduskasv aeglustub ning USA ja Suurbritannia keskpangad hoiavad baasintressid kõigi aegade madalaimal tasemel.

Keskpangad on olnud netoostjad (ostetud on rohkem kui müüdud) juba kolmandat aastat järjest. Börsil kaubeldavate kullafondide ehk nn kullaaktsiate kullavarud kasvasid eilse seisuga rekordilise 2410,2 tonnini.

Sel aastal on kulla hind tõusnud 6,5 protsenti, 1669,10 dollarini unts.

Eurodes on kulla hind nüüd langenud veidi üle ühe protsendi, 1264,95 euroni unts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles