Uus iPad Eestis 4G-kiiruseta

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple’i tegevjuht Tim Cook tutvustas uut iPadi möödunud nädalal. Paljudes Euroopa riikides jõuab see müügile veel sel kuul.
Apple’i tegevjuht Tim Cook tutvustas uut iPadi möödunud nädalal. Paljudes Euroopa riikides jõuab see müügile veel sel kuul. Foto: AFP/SCANPIX

Kuna veel märtsis jõuab kolmanda põlvkonna iPad müügile Soomes ja Rootsis, siis pole kaugel ka aeg, kui see jõuab müügile Eestis.

Möödunud nädalal esitletud kolmanda põlvkonna iPad paelub ostjaid ülikiire mobiilse internetiga. 4G ehk LTE andmeside hüvesid saavad aga kasutada eelkõige Põhja-Ameerika kasutajad, eurooplastele kipub see jääma kättesaamatuks.

Põhjuseks on erinevad sagedused kiire andmeside pakkumiseks. Eestis on kasutusel 1800 MHz ja 2600 MHz. Samad sagedused on kasutusel Soomes Sonera võrgus.

Nagu EMT kommunikatsioonijuht Kaja Sepp selgitas, toodab Apple uut iPadi kahes 4G konfiguratsioonis. «Üks on AT&T mudel, millel on LTE (700, 2100 MHz), ja teine on Verizoni mudel, millel on LTE (700 MHz) ning CDMA EV-DO Rev. A (800, 1900 MHz),» lausus ta.

Ka näiteks Rootsis ei saavuta uus iPad Telia võrgus ülikiiret internetti. «Seal on kasutusel 800 MHz ja 2600 MHz,» teadis Sepp rääkida. Kuigi sageduse arv 800 MHz on sama, siis Telias on sel sagedusel kasutusel LTE-, Ühendriikides Verizoni võrgus aga CDMA-tehnoloogia.

Kuigi Apple lubab uue iPadi tuua maailma eri paigus müügile väga kiiresti, jäi tähelepanelikult seadme esitlust vaadates silma üks oluliseks osutunud nüanss. 4G-andmesidekiirusi demonstreerides öeldi samas, et seade on üleilmselt uus iPad «3G ready» ehk kõikjal maailmas 3G-kiirustel töötav.

Seda kinnitas ka Elisa võrkude valdkonna juht Andrus Kaarelson. «Kui klient ostab endale USA turult iPad3, siis saab ta seda kasutada Euroopas ainult 2G- ja 3G-võrkudes, kuid mitte 4G-võrkudes,» rääkis ta.
Ka Tele2 Eesti tehnikadirektori Mart Nielseni sõnul tuleb 4G-kiiruste kasutamiseks oodata Euroopa jaoks toodetud mudeleid. Samas on eeltellimusi sisse andvatel eurooplastel võimalik soetada AT&T sagedustel töötav mudel ehk ilma Euroopa 4G-sagedusteta.

Kolmanda põlvkonna iPadi peamiseks müügiargumendiks 4G kõrval on ekraan. Nimelt kuvab uus tahvelarvuti oma 9,7-tollisel ekraanil 2048 x 1536 pikslit. Seda on rohkem kui näiteks kõrgresolutsiooni pakkuval teleril. Kasutamise seisukohalt tähendab see üliteravat pilti, kus inimese silm enam erinevaid piksleid eristada ei suuda.

Selline ekraan nõuab ka uuendatud protsessorit. Kuigi paljud ootasid, et iPad saab neljatuumalise protsessori, seda ettevõte uude mudelisse veel ei paigutanud. Selle asemel rühib tööd teha uuendatud kahetuumaline protsessor, kuid graafika käitlemiseks on kasutusel neljatuumaline protsessor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles