Varblane: kärbete järel vajame kiirelt kriisist väljumise plaani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusteadlane Urmas Varblane.
Majandusteadlane Urmas Varblane. Foto: Toomas Huik

Majandusteadlase Urmas Varblase sõnul võib Eesti sisemajanduse koguprodukt lähiaastail oluliselt langeda, mistõttu tuleb eelarvekärbete järel kiirelt tegeleda kriisist väljumise plaaniga.


«Me pole küll sellise mõttega harjunud, aga 2010. aasta nominaalne SKP võib olla ka 10 protsenti väiksem, kui 2008. aastal,» sõnas Varblane. «Seni küttis inflatsioon nominaalseid numbreid ainult suuremaks, aga kui nüüd inflatsioon langeb, jäävad ka numbrid väiksemaks.»

Täna valitsuskabineti erakorralisel nõupidamisel viibinud Varblane rõhutas, et valitsuse ülesanne pole mitte üksnes vajalike eelarvekärbetega hakkama saamine.

«See pole mingi kärpimine kärpimise rõõmu pärast, vaid tuleb mõelda ka 2010 ja 2011. aastale. Ütlesin ka valitsusele, et kui kärped on tehtud, tuleb kohe mõelda, kuidas praegusest seisust välja tulla,» rõhutas Varblane.

Majandusteadlase kinnitusel selleks oluline mitte hakata kriisi ajal makse tõstma, nagu seda on teinud Läti ja Leedu. «Sügaval põhjas maksude tõstmine on küll viimane asi, mida teha,» märkis Varblane.

«Peaks toetama ekspordi krediteerimist, ettevõtluse rahvusvahelistumist, välisinvestorite raha Eestisse tõmbamist. Ning olulised on ka lühiajalised meetmed, nagu eurorahade kasutamine töötutele rakenduse leidmiseks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles