Teadlane: kärpimisel ei tohi pensionitõus olla tabu!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Varblase sõnul ei tohi valitsusel eelarvet kärpides olla tabuteemasid.
Urmas Varblase sõnul ei tohi valitsusel eelarvet kärpides olla tabuteemasid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kevadeks lubatud pensionitõus ei tohiks eelarvekärpeid tehes olla tabuteema, soovitas tänasel valitsuskabineti koosolekul valitsust nõustanud majandusteadlane Urmas Varblane.

«Ilmselt pole võimalik senise valemi järgi edasi tegutseda ega täie rauaga pensionitõusu korraldada,» sõnas Varblane. «Arukam tundub pensione pigem vähem tõsta.»

Varblase sõnul on inimeste ootused pensionitõusuks mõistetavad, kuid kuna sotsiaalmaksu laekumine hakkab tõenäoliselt vähenema, peaks seni kokku lepitud valemi järgi pension hoopis langema.

«Nii võikski seda selgitada, et kuigi sotsiaalmaksu laekumine muutub negatiivseks, siis pensione vähendama ei hakata,» lisas Varblane.

Majandusteadlase kinnitusel oli tema sõnum valitsuskabinetile, et praegu on vaja solidaarset käitumist ning loobuda tuleb teki erinevates suundades sikutamisest.

«Ei saa nii, et ühest kohast tehakse korraga suured kärped,» sõnas Varblane. «Pigem tuleb seda teha väikselt aga erinevatest kohtadest. Ka pensionide puhul ei saa me mõelda ühe aasta pensioni peale, vaid arvestama nii, et ka kolme või viie aasta pärast saaks riik pensionide maksmisega hakkama.»

Valitsuskabineti koosolekult naasnud Varblase sõnul jäi temale mulje, et raskel ajal suudetakse siiski kitsastest huvidest kõrgemal olla.

«Tundub, et see tehakse ikkagi ära - see võtab aega, aga praegu on selleks just õige aeg ja koht,» sõnas Varblane. «Maailma plaanis on väga oluline, kui riik suudab praegu näidata, et suudab ka tegelikkuses sellise olukorraga kohanduda.»

Hommikul alanud valitsuskabineti nõupidamine eelarve kärpimiseks pole veel lõppenud ning võib eeldatavalt kesta veel umbes tunni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles