Viirusturunduse viis reklaamireeglit

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videoportaal Youtube..
Videoportaal Youtube.. Foto: AFP Photo/SCANPIX.

 Reklaam, mida inimesed vabatahtlikult oma sugulaste ja sõpradega jagavad, on iga turundaja unistus.

 Harvard Business Review´ uuring selgitab, millised on 5 reeglit vaadatava digitaalmeedia reklaami loomiseks, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb.

1. Liigne kaubamärgi näitamine tüütab vaatajaid.

Reklaame vaadates jälgivad inimesed näitlejate suid ja silmi. Samuti fikseerivad nad logod. Mida rohkem logo näidata, seda tõenäolisemalt katkestatakse vaatamine. Põhjuseks on alateadlik soov ise otsustada.

Seepärast tuleks üks kahest emotsioonist pakkuda kohe reklaami alguses. Näiteks Apple´i «Mr Bean» (Youtube´i vaatamisi 5.5 miljonit).
 Seepärast tuleks üks kahest emotsioonist pakkuda kohe reklaami alguses. Näiteks Apple´i «Mr Bean» (Youtube´i vaatamisi 5.5 miljonit).
 
 
2. Inimesed loobuvad kohe
 
 Selle hindamiseks kasutati vaatajate nägude matemaatilist analüüsi videokaamerate abil. Vaadatavus sõltub kahest emotsioonist: üllatus ja lõbu. Klassikalisi, nn püandiga reklaame, lõpuni ei vaadata.
 
 Seepärast tuleks üks kahest emotsioonist pakkuda kohe reklaami alguses. Näiteks Apple´i «Mr Bean» (Youtube´i vaatamisi 5.5 miljonit).
 
 
3. Inimesed vaatavad pisut, seejärel loobuvad
 
 Sama Beani reklaam üllatab alustuseks vaatajaid, kuid sellest ei piisa, et panna neid lõpuni vaatama. Videos pole emotsionaalseid tõuse ega langusi ning ta muutub ühel hetkel lihtsalt tüütuks.
 
 Soovitus on kasutada nn ameerika mägede strateegiat. Emotsioonid peaksid vahelduma. Näiteks Bud Lighti 60 sekundiline «Swear Jar» pakub üllatusi ja nalja iga 6 sekundi tagant (Youtube´i vaatamisi 5.5 miljonit).
 
 
4. Inimestele meeldib reklaam, aga seda ei jagata
 
 Isegi kui inimesed vaatavad minutilise reklaami lõpuni, ei pruugi nad seda jagada. Eelkõige kehtib see šokistrateegia puhul, tüüpnäiteks paljas ihu.
 
 Üllatusega ei tohi minna üle piiri. Näiteks on Bud Lighti «Clothing Drive» (Youtube vaatamisi 1.9 miljonit).
 
 
5. Hoolimata ülaltoodud reeglite järgimisest reklaami ikka ei jagata
 
 See, kas reklaami jagatakse, sõltub kõige rohkem vaataja isiksuse tüübist. Jagajateks on ekstroverdid ja egotsentrikud. Teise grupi puhul on tõenäoliseks põhjuseks soov tõsta oma sotsiaalset staatust. Isiksuse tüüpi saab juba täna hinnata, lähtuvalt käitumisest Facebookis või Twitteris.
 
 Parim näide reklaamist, mis vastab kõigile ülaltoodud kriteeriumitele on Eviani «Roller Babies» (Youtube´i vaatamisi 51!! miljonit).
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles