Ungari - korruptsiooni kasvulava

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viktor Orbáni paremtsentristliku valitsuse käitumine on «oluliselt pärssinud» Ungari võimet võidelda korruptsiooniga, kahjustanud majandust ning «jätnud riigi eraviisiliste huvigruppide meelevalda», hoiatas eile Transparency International.

«Ungaris on demokraatlik süsteem ja institutsioonid, mis peaksid garanteerima seadusliku kontrolli ja tasakaalu. Praktikas aga on pärast viimaseid valimisi, kui [Orbáni] valitsus sai parlamendis kahe-kolmandikulise enamuse, märgatavalt kasvanud võimalus neid institutsioone poliitiliselt mõjutada,» kirjutas Transparency Internationali Ungari osakond (TIH) oma 280-leheküljelises raportis pealkirjaga «Korruptsiooniriskid Ungaris, 2011».

Raport, milles vaadeldakse kohtunike, prokuröride, seadusandluse, äri, kodanikuühiskonna ja poliitiliste erakondade ning teiste ühiskonna alustalade funktsioneerimist, tuleb ajal, mil Orbáni valitsus on üha karmima ELi ja USA kriitika all katsete pärast võimu tsentraliseerida.

Märkides, et Ungari olukord «ei olnud hea» ka 2008. aastal (kui ilmus eelmine raport), väitis TIHi tegevjuht Noemi Alexa, et hiljutised seadused ja kasvav valitsuse kontroll on loonud «korruptsiooni kasvulava», kus võivad õitseda poliit- ja ärieliidi «sümbiootilised» suhted – ühesõnaga onupojapoliitika.

Ja kuigi korruptsioonisüüdistused saatsid ka 2002-2010 võimul olnud sotsialistlikke valitsusi, peeti Alexa sõnutsi siis vähemalt institutsioone sõltumatuks.

«Nüüd on institutsioonid, mis peaksid võitlema korruptsiooni vastu, kaotanud oma sõltumatuse,» ütles ta.

Ebakindlust suurendab see, kuidas režiim üha sagedamini kehtestab parlamendi kaudu üksikliikmete poolt esitatud eelnõusid, vältides kohustuslikke konsultatsioone.

Ungari justiitsministeerium teatas kriitika peale, et endiste sotsialistlike valitsuste ajal «puutusid ungarlased kahjuks igapäevaselt kokku korruptsiooni tõsiste tagajärgedega». Ministeeriumi sõnutsi on valitsus näidanud üles kindlat tahet korruptsiooniga erinevate meetmete abil tegemist teha.

«Ungari on esmakordselt liitunud Rahvusvahelise Korruptsioonivastase Akadeemiaga (IACA) ning möödunud aastal esinesid riigikontrolli juht, ülemkohtu eesimees, peaprokurör ja justiitsminister ühisdeklaratsiooniga, milles tõotasid ühiste jõududega korruptsiooni vastu võidelda,» ütles ministeerium.

Alates ametisseasumisest olevat valitsus «välistanud mitmed [seadustest] möödahiilimise võimalused ning käivitanud ülimalt intensiivse korruptsiooni vastu võitlemise meetmete seeria», tuues näiteks uue riigihankeseaduse ja senisest selgema ELi rahade taotlemise süsteemi, mis olevat nüüd «tunduvalt läbipaistvam».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles