Keeletehnoloogid koguvad kokku digitaalse eesti keele

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei palub kõigil taolisest teenusest keelduda.
Politsei palub kõigil taolisest teenusest keelduda. Foto: Toomas Huik

Eesti keeletehnoloogid on loomas veebikeskkonda, kuhu kogutakse kokku praegu eri kohtades paiknev eestikeelne digitaalne keelevara, kirjutab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.ee.

Keeletehnoloogid Tartu Ülikoolist, Tallinna Tehnikaülikoolist ja Eesti Keele Instituudist asutasid märtsi algul Eesti keeleressursside keskuse (EKRK), mis võimaldaks pakkuda veebi kaudu eestikeelseid digitaalseid keeleressursse ja –tehnoloogiat (sõnastikud, tarkvara, teksti- ja kõnekorpused, keeleandmebaasid jne).

Keskuse juhi, Tartu Ülikooli keeletehnoloogia teaduri Kadri Videri sõnul paraneb seeläbi hetkel erinevates asutustes paiknevate keeleressursside nähtavus ja nende kasutamine muutub lihtsamaks.

«Lisaks digitaalse keelevara kogumisele hakkab keskus tegelema olemasolevate keeleressursside dokumenteerimise, kvaliteedi kontrollimise ja säilitamise ning ka kasutajate koolitamisega,» selgitas Vider.

Koondatud keeleressurssidele pääseb tulevikus ligi portaali  www.keeleressursid.ee kaudu ja see on avatud kõigile, teadlastest tavakasutajateni. Keskus loodetakse täisvõimsuses käima saada 2015. aasta lõpuks ja selle kogumaksumuseks planeeritakse 1,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles