Trahvi määramine riigile VEB Fondi asjas jäi jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikohus otsustas neljapäeval mitte menetleda riigi kassatsioonkaebust kohtuasjas, milles ringkonnakohus oli määranud riigile 3200-eurose trahvi selle eest, et riik pole täitnud varasema kohtuotsust ega määranud hüvitist VEB Fondi sertifikaatide eest.

Tallinna halduskohus otsustas mullu novembris, et riik on viivitanud VEB Fondi sertifikaadiomanike kasuks langetatud kohtuotsuse täitmisega, ent jättis toona valitsusele trahvi määramata. Riigilt hüvitist nõudvad ettevõtted kaebasid selle otsuse edasi. Jaanuari keskel määras Tallinna ringkonnakohus Eesti valitsusele samas asjas 3200 euro suuruse trahvi, mille valitsus riigikohtus vaidlustas. Samuti esitasid kassatsioonkaebuse ettevõtjad.

Trahvi määramist valitsusele nõudsid likvideerimisel olev Akke AS, pankrotis AS Tartu Lihakombinaat, pankrotis AS A. O. Imbi, AS Saare Kalur ja AS Pärnu Kalur Holding.

Tallinna ringkonnakohtus 2010. aasta oktoobris sertifikaadiomanike kasuks langetatud sertifikaatide hüvitamise teemalise kohtuotsuse täitmiseks algatas valitsus eelnõu VEB Fondi likvideerimiseks ja selle varade müügiks. Riigikogu võttis selle vastu tänavu veebruaris.

Riigilt raha nõudvad sertifikaadiomanikud riigikogus kinnitatud otsusega ei nõustunud ja on selle vaidlustanud riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumis.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil ajakirjanike küsimustele vastates, et küsimus on VEB Fondi asjus otsust nõudnud  kohtuotsuse täitmise tõlgenduses. Ligi sõnul tegi valitsus mullu 1. oktoobriks oma juristide soovitusi järgides otsuse ära, nagu nõudis esialgne kohtuotsus. «Me ei saa riigikogule dikteerida nende töötempot. See on juristide vaidlus, tühine vaidlus,» kommenteeris Ligi.

«Meil oli raske pähkel läbi hammustada, püüdsime paremat lahendust, tegevus toimus,» lisas ta.
Riigikohtu neljapäevane otsus, millega jääb jõusse trahvi määramine riigile, on Ligi sõnul «väga formalistlik lahendus». «Valitsus teeb endale trahvi ja riigieelarvesse laekub riigieelarvest 3000 eurot. Mina ei oska sellise kohtuotsusega midagi pistmist teha,» ütles Ligi.

Ligi rääkis, et praeguseks on riikliku VEB Fondi sertifikaadid spekulantide käes, kes on need turult ostnud. Ligi sõnul tuleks need kompenseerida vastavalt turuhinnale.

Riikliku VEB Fondi vara moodustavad nõuded Vnešekonombanki vastu. Riigikogu õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants on varem öelnud, et tema teada pole hinnangut selle kohta, kui palju raha võiks VEB Fondi nõuete müügist saada. VEB Fondi sertifikaatide registri pidamisega tegelev sihtasutus VEB on majandusaasta aruannetes korduvalt kinnitanud, et tal puudub vara hüvitiste väljamaksmiseks.  

Ettevõtjad on kohtutes püüdnud VEB panka jäänud raha kätte saada enam kui 15 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles