Balti valitsusjuhid arutasid Leedus Visaginase tuumajaama projekti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Peeter Langovits

Täna Leedus kohtunud Balti riikide peaministrid kinnitasid oma toetust tuumajaama ehitusele, kuid Leedu valitsuse soovitud poliitilist lepet ei allkirjastatud.

Eesti toetab jaama ehitust, kuid esialgu on äraootaval seisukohal, kuna teada pole jaama maksumus.

Eesti peaminister Andrus Ansip, Läti peaminister Valdis Dombrovskis ja Leedu peaminister Andrius Kubilius kinnitasid eile ja täna Leedus, Prienais toimunud kohtumisel oma toetust Visaginase tuumajaama ehitamisele ning soovi tõhustada ühiseid jõupingutusi, et projekt valmiks kavandatud ajaks.

Balti Ministrite Nõukogu peaministrite mitteametlikul kohtumisel andis peaminister Kubilius põhjaliku ülevaate Visaginase tuumajaama projekti hetkeseisust.

Kubiliuse kinnitusel on peaministrite toetusel kavas projektiga edasi minna, et Visaginase tuumajaam valmiks 2020. või 2021. aastaks nagu kavandatud. Tuumajaama projekti järgmine oluline etapp on tuumajaama kontsessioonilepingu heakskiitmine Leedu parlamendis selle aasta juunis.

Peaminister Ansipi sõnul on Visaginase tuumajaama projekt Eesti jaoks väga tähtis.

«Me suudame tänu uutele põlevkiviplokkidele ja taastuvenergia kasutuselevõtmisele katta oma energiavajaduse ise, kuid energiajulgeoleku tagamiseks on Eestil vaja oma energiaportfelli mitmekesistada.

Alates 2006. aastast oleme sellest projektist huvitatud olnud ning on tervitatav, et kohtumisega on tehtud samm edasi projekti realiseerimiseks.»

Ansip lisas, et lõpliku investeerimisotsuse tegemisel on määravaks projekti tasuvus ja riskide maandamine. «Strateegiline investor Hitachi koos kolme osaleva energiafirmaga peavad selgitama välja investeeringu võimalikult täpse mahu ning oodatava tulususe.

Projekti peamine eeldus on see, et osalejate võetavad riskid oleksid proportsionaalsed projektist saadava kasuga. Pärast nende teemade lahendamist saab langetada rahaliste kohustuste võtmise otsuseid,» märkis Ansip.

Lisaks Visaginase tuumajaama projektile arutasid peaministrid samme kolmandatest riikidest pärit elektri importimise piiramiseks. Peaministrid otsustasid teha oma järgmisel kohtumisel otsused meetmete rakendamise ajastuse ja ulatuse osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles