Balti peaministrid kavatsevad allkirjastada tuumajaama poliitilise leppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetu valitsusele tutvustatakse tuumajaama projekti.
Leetu valitsusele tutvustatakse tuumajaama projekti. Foto: Raigo Pajula

Kolme Balti riigi peaministrid peaksid täna allkirjastama poliitilise kokkuleppe Visagina tuumajaama osas, teatas Leedu valitsuse allikas BNSile.


Leedu valitsuse ametnikud kinnitasid BNSile, et kokkuleppele antakse veel viimast lihvi.

Kokkulepe sünnib Leedu peaministri Andrius Kubiliuse, Läti peaministri Valdis Dombrovskise ja Eesti peaministri Andrus Ansipi mitteformaalse kohtumise tulemusena Leedu lõunaosas Prienais.
Peaministrid peaksid neljapäeval ka selleteemalise pressikonverentsi andma.

Kubilius kinnitas teisipäeval, et eeldab, et tema Eesti ja Läti kolleegid kiidavad tuumajaama ehitamise kokkuleppe heaks ning valitsusel on võimalik esitada seimile heakskiitmiseks leping Jaapani Hitachiga.

Leedu loodab uue tuumajaama koos strateegiliste partnerite, Eesti ja Läti energiaettevõtetega, valmis saada 2020. aastaks. Kogu projekti maksumus on hinnanguliselt 5 miljardit eurot. Ligikaudu pool vajaminevast summast peaks tulema Jaapani, USA ja Euroopa pankadelt.

Leedu valitsus ja Hitachi plaanivad sellel aastal allkirjastada kokkuleppe uue tuumajaama rajamiseks. Hitachi-GE, Hitachi ja USA General Electricu ühisfirma, peaks ehitama 1 300 megavatise reaktori Visaginasesse Leedu põhjaosas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles