Kohtunik süüdistas kapo juhti kohtu mõjutamises

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on maadevahetuse protsessi esimene istung 2009. aastal. Nüüd tuleb kohtunik Valeri Lõõnikul langetada otsus riigi senise ajaloo kõige mahukamas ja keerulisemas korruptsioonisüüdistuses. «Kui vaid tervist jätkuks,» lausus Lõõnik eile pärast istungite lõppu.
Pildil on maadevahetuse protsessi esimene istung 2009. aastal. Nüüd tuleb kohtunik Valeri Lõõnikul langetada otsus riigi senise ajaloo kõige mahukamas ja keerulisemas korruptsioonisüüdistuses. «Kui vaid tervist jätkuks,» lausus Lõõnik eile pärast istungite lõppu. Foto: Mihkel Maripuu

Kohtunik Valeri Lõõnik ütles eile maadevahetuse protsessi viimasel päeval, et teatab otsuse mõni päev enne jaanipäeva, lisades, et õigusemõistmisse on sekkunud kapo juht.

«Pean tunnistama, et ma pole varem kohtunikutöös nii keerulise ja mahuka asjaga kokku puutunud,» nentis Lõõnik.

Eile lõpetas maa-ameti endine peadirektor Kalev Kangur oma viimase sõna. Sellega olid istungid lõppenud ja kohtunikul jäi vaid öelda, millal ta kavatseb avalikustada otsuse.

«Kõige lihtsam oleks praegu ajaleheartiklid välja lõigata ja otsus olekski valmis,» ütles Lõõnik, viidates ajakirjanduse suurele huvile maadevahetuse protsessi vastu.

Lõõnik ütles, et kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg pani mõni päev tagasi Postimehes ilmunud intervjuus kahtluse alla õigusemõistmise tähenduse demokraatlikus õigusriigis.

«Kapo peadirektor ütles, et maadevahetuse asjas ei teki ka formaalseid põhjuseid õigeksmõistva otsuse tegemiseks,» lausus Lõõnik. «Üldsusele on antud kindel signaal süüdimõistva otsuse ootamiseks.»

«Selline käitumine on õigusemõistmisse sekkumine,» leidis Lõõnik. Ta lisas, et kuna samas intervjuus tunnistas Aeg, et võib-olla tegi kapo vigu paaris varemas kohtuasjas, mis lõppesid õigeksmõistva otsusega, siis näitab see, et õigusriik toimib.

«Meil pole iga hinna eest süüdimõistmist,» kinnitas Lõõnik. Ta meenutas, et juba kohtuprotsessi algul seati kahtluse alla tema pädevus ja erapooletus.

«Mina isiklikult olen selle aja jooksul hakanud menetlusosalisi teietama, kuigi selleks kulus palju aega,» ütles Lõõnik, meenutades konflikti prokuröridega, kes heitsid talle ette liiga familiaarset käitumist ja kohtualuste sinatamist.

«Palun vabandust, prokurörid, et prokuratuur pidi minu pärast õnnetu olema,» lausus Lõõnik. Ta kinnitas, et kohtu arvates on maadevahetuse arutamiseks kulunud kaks aastat ja neli kuud optimaalne aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles