Teenusmajanduse Koda: sotsiaalmaksu lagi olgu kolmekordne brutopalk

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teenusmajanduse Koja juhatuse esimees Viljar Arakas.
Teenusmajanduse Koja juhatuse esimees Viljar Arakas. Foto: SCANPIX

Teenusmajanduse Koda avaldas kolmapäeval ettepanekud teenindusmajanduse arendamiseks, muu hulgas soovitab koda kehtestada sotsiaalmaksu laeks kolmekordne brutokuupalk.

Sotsiaalmaksu lagi on üks olulisemaid teenusmajanduse konkurentsivõimelisuse tagamise komponente, märkis koda. «Eesti on jätkuvalt kõrgete tööjõumaksudega riik ja teenusmajanduses, kus enamus kulu ja suurimad investeeringud on seotud tööjõukuluga, on see eriti tuntav. Ülempiiri kehtestamine motiveerib Eesti ettevõtjaid ja välisfirmasid looma kõrge lisaväärtusega töökohti Eestisse ja palkama siia rahvusvaheliste kogemustega spetsialiste,» seisab koja ettepanekutes.

Teenindusmajanduse Koda tegi mitu ettepanekut, et lihtsustada spetsialistide värbamist välismaalt. Et ära hoida tööjõu immigratsiooniga kaasneda võivaid probleeme, tuleks nende ettepaneku kohaselt kehtestada välismaiste spetsialistidele brutopalga alampiir. Koda soovitab lihtsustada näiteks elamis- ja tööloa väljastamise ning pikendamise protsessi.

Mitu koja ettepanekut puudutavad Eesti kapitalituru muutmist rahvusvahelisemaks. Koda soovitab muu hulgas viia lõpuni investeerimiskonto idee ja vabastada Eesti residendist eraisiku väärtpaberitulud täielikult tulumaksust. Koda hindab, et maksuvabastus tooks Eestisse elama palju Soome ja teiste Skandinaavia riikide eraisikuid, mis suurendaks riigi tulusid tarbimismaksude kaudu. Muudatus looks Eestist ka start-up ettevõtete asutamiskoha.

Lisaks tegi koda ettepaneku vabastada portfellihalduse teenus käibemaksu alt, mis võiks Eestisse tuua Euroopa privaatpankade peakortereid.

Kapitaliturgude arendamiseks tuleb koja hinnangul tegeleda riigiettevõtete börsile viimise teemaga, pensionifondide raamistikuga, erakapitalituru, sealhulgas fondifondide ja võlakirjaturu käivitamisega.

Koda soovitab kehtestada maksuvabastus välismaise tütarühingu osaluse võõrandamisest saadud kasule. «Võrreldes lähiriikidega on Eesti positsioon regionaalse valdusühingu asukohamaana nõrk. Peamiseks põhjuseks on tütarühingu osaluse müügi maksuvabastuse puudumine. Selle tulemusena ei tooda Eestisse koos valdusühinguga ka juhtimiskeskusi ega kõrgema lisaväärtusega tugifunktsioone,» märkis koda.

Eksportivate ja välisettevõtetele tuleks koja hinnangul tagada inglisekeelne teenindus riigiasutuses. Sellised ettevõtted võiksid esitada inglise keeles aastaaruanded ja täita riigiasutuste ettenähtud infoväljad. Samuti peaks olema välisettevõtete jaoks inglisekeelne e-maksuameti teenus.

Koda soovitab veel soodustada töötajate kaasamist ettevõtete omanike hulka ja maksustada selle tulemusel saadud kasumit reaalse tulu saamise hetkel. Praegu toimub maksustamine tööandja tasemel.

Teenindusmajanduse Koja ettepanekul tuleks tööandja tehtud sissemaksed töötaja pensionikindlustusse vabastada sotsiaalmaksust. Sotsiaalmaks rakenduks juhul, kui töötaja otsustab kasutada enne pensionile jäämist. Praegu kehtivat seadust tuleks muuta selliselt, et töötaja ei saaks tööandja makstud raha pensionifondist koheselt välja võtta. Minimaalne investeerimisperiood võiks olla näiteks 10–15 aastat.

Lisaks puudutavad Teenindusmajanduse Koja ettepanekud veel näiteks avaliku ruumi planeerimist, intellektuaalse omandi kaitset, õigusloomet ja tervishoiusektorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles