Singapuri koduabilistele kingiti iganädalane puhkepäev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Singapur.
Singapur. Foto: SCANPIX

Singapuri valitsus kuulutas välja reegli, mille kohaselt kuulub koduabilistele igal nädalal ka üks puhkepäev.

Tilluke linnriik, mille kodanikud on maailma rikkaimate hulgas, on omaenda valitsuse uurimuse järgi olnud üks väheseid riike maailmas, kus koduabilistele üldse vaba aega ei tagata.

Singapuri sammu taustaks on olukord, kus Indoneesia ja Filipiinide valitsused – kust paljud kõnealused teenijannad tulevad – näitavad üles üha suuremat aktiivsust oma kodanike kaitsmisel, kes välismaistes kodudes tööd leiavad.

Inimõiguslaste andmetel töötavad koduabilised Singapuris sageli 7 päeva nädalas ja kuni 10 tundi päevas, tehes majapidamistöid ning hoides lapsi ja vanureid.

Human Rights Watchi (HRW) andmetel Singapuris koduabilistele alampalka kehtestatud pole, mõnedel ei ole ka tööst vabal ajal lubatud tööandja kodust lahkuda.

Nüüd hakatakse koduabilisteks võetud võõramaalaste tööandjailt nõudma, et nad annaksid nendele naistele kas ühe vaba päeva nädalas või maksaksid sellel päeval töötamise eest kahe päeva palga. Uus seadus kehtib vaid nende tööliste suhtes, kelle tööload on väljastatud või uuendatud alates tulevast jaanuarist – kuigi riigis viibib juba 200 000 koduabilist-teenijannat.

«Oleme selle nimel kampaaniat pidanud pikki pikki aastaid,» ütles Singapuri inimõiguste rühmituse Humanitarian Organization for Migrant Economics tegevjuht Jolovan Wham. «See on läbimurre, et valitsus lubas asja seadustada.»

Wham ütles aga, et seadust on siiski raske jõustada: tööandjad võivad vallandada teenijannad, kes tahavad päriselt vaba päeva ega soostu võtma kahekordset palka. «Pikk tee on veel käia,» tunnistas ta.

HRW sõnutsi on Singapuri võimud «üha valvsamad» karistamaks tööandjaid, kes koduabilisi kuritarvitavad, kuid Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) standarditest koduabiliste kaitse osas ollakse veel kaugel.

Muutus pole kõigile tööandjatele sugugi meele järele. Mõned neist kurtsid kohalikule meediale oma muret, et nad ei saa siis valvata oma koduabiliste tegevuse järele tööst vabal ajal.

Singapuri valitsus lubas varustada abilised juhtnööridega, «milline käitumine on tööst vabadel päevadel vastuvõetav ja kohane».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles