Pilv süüdistas kapo juhti kohtu mõjutamises

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Aivar Pilv ja endine minister Villu Reiljan.
Advokaat Aivar Pilv ja endine minister Villu Reiljan. Foto: Mihkel Maripuu

Villu Reiljani kaitsja Aivar Pilv palus maadevahetuse istungi algul sõna ning soovis, et protokolli kantaks tema protest kohtupidamise mõjutamise vastu.

Pilv viitas Postimehes ilmunud kapo peadirektori Raivo Aegi usutlusele, milles Aeg ütles, et maadevahetuse kohtuasja kohta, et tõendid on tugevad ja vettpidavad, tehtud on korrektset tööd.

«Ei teki ka formaalseid põhjuseid mingit asja õigeks mõista,» märkis Aeg intervjuus.

Pilv märkis, et Aegi sõnad mõjutavad kohut.

«Selliste väljaütlemistega kõrge politseiametniku poolt püütakse kohut otseselt kallutada ja mõjutada tegema otsust süüdistusele soodsas ning antakse mõista, et teistsugune otsus polegi mõeldav ja võimalik,» märkis Pilv.

«Kas viimastel aastatel järjest süvenev tendents õiguskaitseorganite poolt ajakirjanduse kaudu kohtumenetluses käsitlemata tõendite, asjaolude valikuliseks avaldamiseks ja seeläbi teadlikult avaliku arvamuse kujundamine, suunamine enne kohtuotsuse tegemist, on kujunemas Eesti õigussüsteemile iseloomulikuks ja tavapäraseks tunnuseks?» küsis Pilv.

«Kas see ongi euroopalik õiguskultuur, millega me ennastimetlevalt ja uhkustundega järjepidevalt kiitleme?»

Pilv ütles, et ka teised väited Aegi intervjuus olid eksitavad. Pilv oli kaitsja nii Murru vangla juhtide kohtuasjas kui ka Pärnu endise linnapea Märt Viisitamme kohtuasjas. Mõlemad asjad lõppesid õigeks mõistmisega. Aeg ütles, et nii ühes kui ka teises asjas oli kapo teinud menetluses vigu, mistõttu kohtualused mõisteti formaalsete uurimisvigade tõttu õigeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles