Need nartsissid ma kingiksin neile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Natuke rohkem kui sada aastat tagasi pani šotlane James Matthew Barrie kirja Peeter Paani loo. Pets on lahe kutt, kes oskab lennata ja keeldub täiskasvanuks saamast. Toimetab poistekamba pealikuna Eikunagimaal ning võitleb ja sõbrustab igasuguste pahade ja kummalistega.



Pets on vastuoluline karakter. Vaieldamatult hea liider, kellele poisid on alati valmis järgnema. Kuid samal ajal uskumatu eneseimetleja ja egoist, kes naudib tähelepanu ning käitub sageli väga egoistlikult. Kuid vaieldamatult ere kuju. Nii on teatri- ja filmilavastajad tema juurde ikka ja jälle tagasi pöördunud.



Mõni on huvitunud Peetrist kui karismaatilisest liidrist ja lavastanud hea loo, mis poistele meeldib. Teisi on enam huvitanud too täiskasvanuks saamise hirm. Hingearstidki tunnevad nähtust, mida kutsuvad Peeter Paani sündroomiks – inimene on küll ammu täiskasvanud ning peaks ammu oma elu elama ja ise otsuseid tegema, kuid ei suuda. Kardab tulevikku või armastab liialt minevikku.



Eks oleme näinud ka Peeter Paani moodi organisatsioone. Asutaja on ikka juhataja. Strateegia kavandamisel meenutatakse neid kuldseid aegu, kui firma alustas ja heroiseeritakse esimesi töötajaid. Võimalusi äri laiendada ja välismaale minna ju on, aga ikka lükkame neid edasi. Ei tahaks ju head perekondlikku õhkkonda lõhkuda.



Mõnikord aga kasvab see peeterpaanilik muutuste hirm millekski hoopis keerulisemaks – enese ja saavutatu imetlemiseks.



Vanadel kreeklastel on lugu noormees Narkissosest, kes tüdrukutele meeldib. Vastava valdkonna jumal püüab organiseerida, et neiu Echo ja Narkissos hakkaksid käima. Kuid laseb noole metsa ja Narkissos ei hooli Echost. Küll hakkab mehele silma oma peegelpilt vees. Nii ta seal allika ääres vedeleb ja vette vahib, kuni ära sureb. Tollel romantilisel kohal hakkavad aga kasvama nartsissid.



/---/



JÄTKUB



Teksti lõpuni lugemiseks saatke palun kiri aadressil 

kolumn@bda.ee

märgusõnaga TELLIN ja lisage sinna juurde, kes te olete ja mida teete. Mind huvitab, kes mu tekste loevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles