Vajame juhte, mitte MBA-sid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juhtimine pole amet, mida saaks õppida! Vajame juhte, mitte MBA-sid.

Need seisukohad pärinevad Henry Mintzbergilt, kes on juba aastaid kirjutanud sellesuunalisi artikleid ja raamatuid. Ta leiab, et mba-kursused on küll head asjad ärilises mõttes neid pakkuvate koolide jaoks, mitte aga juhtide ettevalmistamise jaoks. Kirurgiks või inseneriks õpitakse, juhiks sünnitakse. Edukate juhtide uuringud näitavad, et rohkem kui ärikoolist on nad õppinud iseenda kogemustest ja teistelt juhtidelt.

Henry Mintzberg on sellest arusaamast lähtudes välja arendanud juhtide arendamise meetodi coachingourselves (enesecoaghing või kaascoaching). Selle meetodi põhiolemuseks on anda juhtidele võimalus üksteisele oma kogemuste mõtestamiseks. Olete tähele pannud, et mõnikord saavad asjad selgeks alles siis, kui püüad neid teistele selgitada? Ja kogemusest tegelikult ju ei õpitagi, õppimine toimub kogemuse mõtestamise käigus.

Kaascoachingu meetodi rakendamisel koguneb grupp juhte (näiteks ettevõtte tippjuhtkond või osakonnajuhatajad) paari nädala tagant paariks tunniks kokku, võtab ette Henry Mintzbergi, Dave Ulrichi või mõne muu juhtimisguru poolt spetsiaalselt selliseks rühmatööks koostatud juhendi ja arutavad selles esitatud küsimused samm-sammult läbi. Tähtis on see, et räägitakse mitte teemast “üldiselt”, küsimused juhivad igaühe analüüsima enda kogetud sündmusi ja oma mõtteid nendega seoses. Sellise arendusgrupi kooskäimise alguses on abiks ka päris coach, kes aitab grupi tööle panna ja annab esialgseid juhiseid. Hiljem saadakse juba iseseisvalt hakkama. Grupitöö teemasid on väga mitmesuguseid, iga juhtimismeeskonna jaoks peaks leiduma sobivaid.

Tõnis Arro  on Executive Lab asutaja ja on coachingourselves esindaja Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles