Enne kuula, siis räägi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mis võiks olla hullem kui nõupidamine, kus osalejad ignoreerivad õiget infot ja teevad seetõttu valesid otsuseid? Uuringud näitavad, et seda juhtub sagedamini kui me arvame. Selle peamine põhjus peitub asjaolus, et üldjuhul pühendavad meeskonnad liiga palju aega ühise seisukoha kujundamisele ning liiga vähe aega leitud lahenduste poolt- ja vastuargumentide kaalumisele.

Parematele otsustele jõudmise retsept on lihtne - koosoleku alguses tuleb vältida olukorda, kus osalejad avaldavad teistele oma esmaseid seisukohti, mis on kujundatud tuginedes osalisele infole. Uuringud on tõestanud, et vastupidisel juhul hakkavad grupiliikmed nendest väljaütlemistest lähtuma ning seeläbi suureneb oluliselt tõenäosus, et hiljem esitatavat olulist infot ignoreeritakse.

Arvestades, et ca 90% aruteludest algavad sellega, et vähemalt mõned osalejad avaldavad oma nõupidamise eelseid seisukohti, on soovitus lihtne: juht peab koosoleku ohjad hoidma tugevalt enda käes ja viima koosoleku läbi kindla struktuuri järgi:

  1. teema püstitus,
  2. arutelu,
  3. poolt ja vastu argumentide kaalumine,
  4. hinnangute andmine ja otsustamine.


Loe: strategy+business

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles