Rob Goffee ja Gareth Jones \"Miks peaksid just sina meid juhtima?\"

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
\"\"

Gareth Jones ja Rob Goffee alustasid kümme aastat tagasi oma uurimistööd küsides tippettevõtete juhtidelt lihtsa küsimuse: Miks peaks inimesed soovima, et just sina neid juhid. Vastuseks oli tihti vaikus.



Siit said autorid idee uurida süstemaatiliselt, miks töötajad on valmis ühe juhi järel minema läbi tule ja vee ning miks jäävad teise juhi katsed neid mõjutada ja suunata edutuks. Küsitledes tippjuhte leidsid nad neli edukaid juhte ühendavat omadust. Suurem osa neist sellised, mida senini polnud edukate juhtidega seostatud.



Näiteks pakuvad autorid, et edukas juht peab valikuliselt välja näitama oma nõrkusi. Miks? Sest muidu puudub töötajatel vajadus teda millegagi aidata. Milleks aidata juhti, kes suudab kõike ise? Kui see on teie maitse jaoks liiga „

soft

” omadus, siis proovige seda: autorid väidavad, et juht peab end tiimist eristama, erinevalt positsioneerima (seni on pigem räägitud sellest, et juht võiks olla oma tiimiga samanäoline). See on vajalik selleks, et vajalikul hetkel suuta hoida sotsiaalset distantsi ja hinnata adekvaatselt töötaja sooritust (suutes tähelepanuta jätta kõik head põhjendused, miks on töö tegemata). Lisaks veel kaks omadust, mis jäägu lugejale üllatuseks.



Kokkuvõttes võib öelda, et autorid ei propageeri ei „

softi

” ega „

hardi

” juhtimisstiili, vaid pigem aitavad juhil erinevates olukordades nende vahel tasakaalu leida. Kõige rohkem ongi raamatust kasu neil juhtidel, kes teevad tööd ettevõtte võtmeisikutega või muul moel talentidega, näiteks reatöötajast erinevat kohtlemist ootavate peaspetsialistide, organisatsiooni „diivadega”. Raamat on kasulik ka noortele juhtidele, kes inimeste juhtimisel alles esimesi samme teevad. Noorel juhil, eriti kolleegide hulgast edutatud juhil, on esialgu üsna raske leida tasakaalu endiste semude hingeelu mõistmise ja ülesannete täitmise kontrolli vahel. Raamat annab selleks mitu head mõtet ja tööriista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles