Veskimägi: me ei tohi sõltuda ühest liiga suure turumõjuga elektritootjast

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Peeter Langovits

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi kommenteeris seoses planeeritava streigiga Narva Elektrijaamades, et toimuv näitab ilmekalt kuivõrd oluline on Eestis liikuda ühe tootja-kütuse-elektrijaama põhiselt elektrimajanduselt paljudele tootjatele.

«Me ei tohi olla sõltuvad ühest liiga suure turumõjuga elektritootjast, elektrivarustuskindluse tagavad ühendused naaberriikidega ning turu kontsentreerituse vähendamine,» ütles Veskimägi pressiteates.

Ta lisas, et EstLink 2 ja kolmanda Eesti-Läti liini valmimise järel on ühendusvõimsusi piisavalt, et Eesti Energia tootmisega seotud probleemid ei oleks kohe Eesti elektritarbijate probleemid.

Narva Elektrijaamade planeerimatu tootmise vähendamine väga suures mahus 400-500 MW võrra tähendab Veskimägi sõnul seda, et puudujääv võimsus tuleb varustuskindluse tagamiseks Eleringil hankida naaberriikidest.

«Esmajoones peab tegema seda Eesti Energia. Süsteemihalduri sekkumine reaalajas elektrisüsteemi tasakaalustamiseks ning avariireservide käivitamine on juba erakorraline meede, ka maksab selline energia reeglina oluliselt enam kui näiteks päev ette turult ostetud energia,» ütles firmajuht.

Samuti on nii suures ulatuses planeerimatu tootmise alandamine Veskimägi sõnutsi elektrisüsteemile ohtlik ja võib halbade asjaolude kokkulangemisel tekitada avariivõimsuste käivitamise või tarbimise piiramise vajaduse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles