Kanada suursaadik: Island võiks kaaluda krooni asemel dollari kasutusele võtmist

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Kanada suursaadiku Islandil Alan Bonesi nädalavahetusel Islandi krooni tulevikku puudutaval konverentsil plaanitud sõnavõtt, milles ta puudutanuks Islandi soovi krooni asemel kasutusele võtta Kanada dollar, tühistati.

Kanada ajaleht The Globe and Mail kirjutab, et suursaadiku esinemine siiski tühistati pärast seda, kui plaanitud sõnavõtu sisu avalikuks tuli.

Kanada välisministeeriumi ametlik seisukoht on, et teise riigi rahvusvaluuta ümber toimuvat pole sobilik kommenteerida ning Islandi krooni saatuse üle otsustavad siiski islandlased ise.

Finantsuudiste blogi Finantsvaade.ee vahendab, et Kanada dollari ühepoolse kasutuselevõtu ideel on jumet nii Islandi ärieliidi kui ka sealsete majandusprofessorite arvates. Kanada dollar pakuks Islandile võimaluse nende oma spekulatiivse ja vähelikviidse valuuta asemel kasutusele võtta stabiilne ja likviidne valuuta. 

Kuna Kanada dollari vahetuskurss järgib arenguid globaalsetel tooraineturgudel,  sobib see nii ettevõtjate kui akadeemikute arvates hästi Islandi enda majanduse struktuuriga, mis teadagi baseerub suuresti kalatoodete ja alumiiniumi ekspordil.

Ametlikult planeerib Island siiski veel Euroopa Liiduga liitumist ja euro kasutuselevõttu. Rahva toetus ses osas on aga vähenemas. Viimaste küsitlustulemuste kohaselt on 70 protsenti saareriigi elanikest valmis loobuma oma rahvusvaluutast mõne teise valuuta kasuks. Ülekaalukalt eelistataksegi eurole, Norra kroonile ja USA dollarile hoopis Kanada dollarit.

Valuutat puudutav on Islandi jaoks hetkel üpris oluline, sest 2008. finantskriisi järgselt sisse viidud rangete kapitalikontrollide tulemusena ei ole Islandi kroon enam juba aastaid vabalt konverteeritav. See omakorda teeb riigi välisinvestoritele väheatraktiivseks kuna teenitud kasumi väljavõtmine on sisuliselt võimatu.

Nimetatud kapitalikontrolle hakatakse järgmisel aastal järk-järgult lõdvendama, kuid ka see ei ole pääsetee, sest paljud välisinvestorid pelgavad krooni kursi järskude odavnemis- ja kallinemislainete taasilmnemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles