Eesti võib panna 20 miljonit uude investeerimisfondi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Investeerimisfond on koos Balti riikidega loomas uut Balti Innovatsioonifondi nime kandvat portfelli, kuhu on nõus ise süstima 40 miljonit eurot, eeldusel, et iga Balti riik omalt poolt 20 miljonit paneb.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Ahti Kuningas rääkis E24-le, et riik pole veel oma «jah» sõna öelnud, kuna selle 20 miljoni euro võtmine pole veel paigas.

«Eesti riigi panus, 20 miljonit, jaguneks umbes15 aasta peale. Kuna rahastamine on konkreetsete projektide vastu, siis esimese aasta sissemakse oleks prognooside kohaselt umbes miljon eurot,» ültes Kuningas.

Süsteem toimiks nii, et riigid ja EIF panevad raha kokku ning siis korraldatakse konkurss, mille käigus jagatakse raha Balti riikides tegutsevatele riskikapitalifondidele, mis omakorda peaksid raha kohalikesse ettevõtetesse süstima.

Eestis ajab asja ka Eesti riskikapitali assotsiatsioon, kuhu kuuluvad sellised investeerimisfirmad nagu BaltCap, Askembla, Ambient Sound Investments, Cresco MTVP jne.

Kuningas seletas, et nn alafondi maht lepitakse kokku ning kui see leiab projekti, siis saab ta selleks raha Balti Innovatsioonifondilt, kuhu on osalised sissemaksed teinud.

«EIF teab senise kogemuse baasilt kui palju sinna Balti Innovatsioonifondi iga aasta vahendeid on vaja juurde panna ehk mis see turu vastuvõtmisvõime hinnanguliselt on. Ehk riikdel ja EIF-l pole mõtet kogu raha deposiiti seisma panna kui see kohe kasutusse nagunii ei lähe,» rääkis Kuningas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles