Vallatud Vene valimisbussid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini toetajad Moskvas
Putini toetajad Moskvas Foto: SCANPIX

Kui kolm räämas bussi eile Leningradi vaksali ette parkisid, oli verivärske valimisvaatleja Juri Tjunjagin varmalt valmis hetke jäädvustama.

Kaamera käes, asus 30-aastane insener küsitlema kogukaid meesterahvaid, kes bussidest välja astusid ja teatasid endid olevat tulnud Veliki Novgorodist – Moskvasse linnaekskursioonile.
Tjunjagin jätkas jõuliselt ülekuulamist: «Miks ainult mehed? Kus on naised?» Selle peale hakkasid seltsimeeste suud ja südamed avanema.

Üks neist, kes palus end kutsuda lihtsalt Alekseiks, tunnistas üles, et tegelikult on nad Surgutneftegazi töölised, kes tulid andma oma hääli Vladimir Putinile ning saavad päeva eest täispalga.

Ühe bussi juht ütles, et on saanud ülesandeks sõita läbi pealinna erinevad valimisjaoskonnad.
Surgutneftegazist Financial Timesil koheselt kommentaari saada ei õnnestunud.

Selliseid «valimiskarusselli» ilminguid oli Moskvas eile mitmeid, paljud neist said vaatlejate ja opositsiooniliikmete poolt kenasti filmilindile jäädvustatud.

Ausate valimiste eest seisev rahvaühendus Valijate Liiga ütles, et nende telefoniliinile on teatatud üle 3000 rikkumise. Enam kui 100 juhtumil olid sõltumatud vaatlejad valimisjaoskondadest välja visatud.
Kandidaat Mihhail Prohhorov ütles, et ainuüksi tema vaatlejad olid kandnud ette ligi 1000 rikkumist.

Moskva idaosa valimisjaoskonnast nr 58 teatas Nadežda Nisnevits, 27-aastane turundusjuht, et tema ja Tjiunjagin täheldasid päeva jooksul mitmeid valijaid täis busse, mis jaoskonna ette saabusid.
Viie tunni jooksul tuli valima ligi 100 inimest, kes kõik olid sisse kirjutatud samale aadressile – sõjaväe administratiivhoonessse.

Nisnevitš ütles, et kogu see asi oli väga kahtlane. «Samahästi võiskid inimesed olla sisse kirjutatud Valgesse Majja,» ütles ta viitega peaministri peakorterile Moskvas.

Sõltumatu Levada keskuse direktor Lev Gudkov ütles, et kuigi videomaterjali rohkus võib jätta mulje, et pettuste tase on drastiliselt tõusnud, on numbrid siiski laias laastus viimaste aastate väljakujunenud tasemel.

Nii näiteks täheldas Levada keskus detsembrikuiste parlamendivalimiste puhul pettuste tasemeks 14 protsenti, 2009. aastal aga 12 protsenti. (Numbrid saadi võrreldes valimiste-eelseid ja -järgseid uuringuid ametlike tulemustega.)

Gudkov lisas, et võltsimiste tase on Moskvas palju kõrgem, kui väikelinnades, kus elanikud sõltuvad rohkem riiklikest teenustest ja teleuudistest (ja mitte internetist).

«Ühiskondlik kontroll on maakohtades ja väikelinnades palju suurem... Neil ei olegi vaja midagi võltsida, kuna kõik teevad mis ülemused käsivad ja hääletavad Putini poolt.»

Kuid isegi Veliki Novgorodi karussellil võis märgata Putini tähe tuhmumise ilminguid – kuigi hääletustulemustes see sentiment ilmselt veel ei väljendunud.

Küsmuse peale, kas ta toetab peaministrit, vastas Surgutneftegazi tööline Aleksei: «Ei, ausalt öelda.»
Aleksei ütles, et veerand miljoni elanikuga Veliki Novgorod on viimaste aastatega «stagneerunud». «Tööd ei ole,» ütles ta.

Anonüümsust palunud karussellijuht ütles, et pooldab küll Putinit, kuid «peab väga lugu» Prohhorovist, kelle kandidatuur avaldas talle sügavat muljet. Ta ütles, et aastal 2018 oleks miljardär parim variant.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles