Teadlased: usalda oma tundeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grupp teadlaseid on avastanud, et isikud, kes eelseisvate sündmuste ennustamisel järjepidevalt tunnetele tuginevad, on oma tulemustes tõenäolisemalt täpsemad.
Grupp teadlaseid on avastanud, et isikud, kes eelseisvate sündmuste ennustamisel järjepidevalt tunnetele tuginevad, on oma tulemustes tõenäolisemalt täpsemad. Foto: Caro / Scanpix

Usaldada oma tundeid... See ei tundu just kõige teaduslikum viis otsuseid teha. Grupp teadlaseid on aga avastanud, et tunded võivad toimida.

Nad leidsid, et isikud, kes eelseisvate sündmuste ennustamisel järjepidevalt tunnetele tuginevad, on oma tulemustes tõenäolisemalt täpsemad kui need, kes oma tundeid sellisel määral ei usalda.

Teostati kaheksa uuringut. Nende käigus paluti uuritavatel inimrühmadel ennustada erinevaid asju alates ilmast kuni igasuguste filmide kassaedu ja isegi 2008. aasta USA presidendivalimiste tulemusteni.
 
Ja mis selgus? Järjepidevalt tunnetele lootvad isikud olid tuleviku ettekuulutamisel tunduvalt täpsemad.
 
Äriturunduse professor Michel Tuan Pham ja turunduse alane abiprofessor Leonard Lee (mõlemad Columbia ärikoolist) ning ärijuhtimise abiprofessor Joseph Katz Pittsburghi ülikooli ärialase magistriõppe kateedrist kirjeldavad nimetatud nähtust kui emotsionaalse oraakli efekti.
 
Uurijad väidavad, et isik, kes nõjatub oma tunnetele, kogub seda tehes kokku kõik hetkel saadaoleva informatsiooni ja teadmised – nii teadlikult kui alateadlikult.
 
«Need kumulatiivsed teadmised, mille meie tunded meie jaoks summeerivad, võimaldavad meil teha täpsemaid prognoose,» ütles professor Pham.
 
«Teatud mõttes annavad tunded meile privilegeeritud akna teadmiste ja informatsiooni juurde – akna, mille analüütilisem arutlemine blokeerib.»
 
Samas rõhutavad teadlase, et tunnete usaldamine toimib edukalt vaid juhul, kui on olemas korralik teadmistebaas.
 
Näiteks: uurimistöös osalenud isikud olid edukad vaid oma kodukandi ilma ennustamisel; [ameerika] jalgpalli tulemuste ennustused osutusid täpseteks vaid siis, kui osalejail olid juba olemas teadmised selle mängu kohta ning ka huvi selle vastu.
 
Copyright The Financial Times Limited 2012
Copyright The Financial Times Limited 2012
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles