Rootsi teadlane: jäneste söömine aitaks keskkonda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikkõrv
Pikkõrv Foto: SCANPIX

Rootslased söövad üha enam liha, et selle keskkonnamõju vähendada, peaks looma- või kanaliha asemel sööma jäneseid, kinnitab Rootsi maaülikooli ekspert.

The Locali vahendatud aruande kohaselt söövad rootslased keskeltläbi 86 kilo liha aastas, kusjuures rootslaste lemmikuks on looma- ja kanaliha.

«Valkude jaoks tuleb leida uued allikad, mis keskkonnda nii palju ei kurna,» kommenteeris Rootsi põllumajandusülikooli kalanduse ja ulukite uurimiskeskuse juhataja Carl-Gustaf Thulin.

Üks põhjuseid, miks inimesed on varasemast rohkem liha sööma hakanud peitub toitumisõpetustes, mis propageerivad ohtrat valkude ja vähest süsivesikute söömist. Kasvanud lihasöömine jätab aga oma jälje ka keskkonnale.

Thulini hinnangul saaks seda mõju aga vähendada, kui toidulauale jõuaks rohkem jäneseid.

Tema kinnitusel unustame me teinekord liha päritolu ära. «Peame ühte looma imearmsaks, samal ajal lööme hambad kanakintsu, mille puhul on keegi teine juba musta töö ära teinud. Kui me liha sööme, siis peaksime me ka endale teadvustama, et loomad on toit,» rääkis ta.

Jänesed on tema kinnitusel väga tõhus vahed, kuidas rohttaimedest valku saada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles