Nafta hinna tõus pidurdub

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Järjekindlalt tõusvate mootorikütuste hindade taustal on seda küll raske uskuda, aga Norra suurima investeerimispanga Swedbank First Securities analüütik ennustab tänavuseks ja järgnevaks aastaks nafta hinna püsima jäämist kindlale tasemele ja võib-olla isegi kerget langust.

Naftatööstuses pole Euroopas (kui Londonit mitte arvestada) vist tugevamat pädevuskeskust kui Norras. Norra on Venemaa ja Saudi Araabia järel maailma kolmas naftaeksportija ja energeetika on riigis kõige olulisem majandusharu. Energeetikafirmad annavad poole Oslo börsil noteeritud firmade väärtusest ja pooled aktsiaanalüütikud tegelevad just energeetikaettevõtetega.

Swedbanki suurklientidel avanes sel nädalal võimalus kuulata gruppi kuuluva Norra suurima investeerimispanga First Securities peastrateegi Peter Hermanrudi ülevaadet naftaturgudel toimuvast ning hinnaprognoosi.

Norra analüütiku peamine sõnum oli rahustav: tänavu jääb nafta hind tema hinnangul püsima kindlale tasemele ning võib järgmisel aastal langeda kuni 110 dollarini barreli eest. Eile keskpäeval maksis naftabarrel 122,60 dollarit.

Analüütiku hinnangul kasvab nõudlus ehk teisisõnu tarbimine tänavu 0,4 miljoni barreli võrra, 89,5 miljoni barrelini ööpäevas. Naftat eksportivate riikide organisatsiooni (OPEC) mittekuuluvate riikide toodang suureneb 0,8 miljoni barreli võrra, aga naftakartell ise võib toodangut vähendada 1,4 miljoni barreli võrra ööpäevas. Seda juhul, kui nafta hind langeb lühiajaliselt alla 100 dollari taseme või aasta keskmine kukub 110 dollarile, pakkus Hermanrud.

Tema pakutud stsenaarium kehtib siiski vaid juhul, kui naftatarned kulgevad sujuvalt ja katkestusi ette ei tule. Praegu on tähelepanu keskmes võimalikud tarnekatked Iraanist, aga neid võib ette tulla ka Nigeerias, Sudaanis, Liibüas, Egiptuses ja mujal. Juhul kui tarnekatked jäävad miljoni barreli kanti, ei tohiks see nafta hinda eriti kergitada, kahe miljoni barreli suurune puudujääk kergitab aga nafta hinna 130 dollarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles